latinica  ћирилица
14/01/2020 |  13:37 | Autor: SRNA

Lučić: Skrnavljenje crkve budi sumnju u mogućnost suživota

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić osudio je skrnavljenje Hrama Svetog Save u Blažuju u federalnoj opštini Ilidža i pozvao političke predstavnike da se jasno ograde od ovakvih nedjela i osude ih, jer ne doprinose procesu pomirenja, već vraćaju pesimizam i sumnju u to da li je suživot uopšte moguć.
Skupština grada Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Skupština grada Istočno SarajevoFoto: RTRS

Lučić je istakao da grad Istočno Sarajevo zahtijeva od nadležnih institucija da preduzmu mjere na razotkrivanju počinilaca ovog vandalskog djela, saopšteno je iz Gradske uprave.

- Iako smo napustili svoj rodni grad, nismo se odrekli svoje prošlosti, niti svojih svetinja i naše braće koji ostadoše u svojim domovima - poručio je Lučić i dodao da je zbog ovakvih incidenata povećana uznemirenost parohijana, kojih je iz dana u dan sve manje na njihovim vjekovnim ognjištima.

On je istakao da ovakva zlodjela, po ko zna koji put, dokazuju da su Srbi bili u pravu kada su napustili svoj odbranjeni grad, jer je očigledno da ni nakon 24 godine od egzodusa sarajevskih Srba nema garancije za njihovu bezbjednost.

- U dane kada bi se svaka pravoslavna duša trebala da se raduje Hristovom rođenju i srpskoj Novoj godini, opet smo, nažalost, u situaciji da strahujemo za svoje bogomolje, groblja i naše malobrojne sunarodnike koji ostadoše na svojim vjekovnim ognjištima poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma - naglasio je Lučić.

Crkva Svetog Save u Blažuju, u federalnoj opštini Ilidža, oskrnavljena je u noći sa nedjelje na ponedjeljak - provaljena su bočna vrata, nekoliko stvari u crkvi je ispreturano, te je ukradeno 200 do 300 KM.

Paroh blažujski jerej Darko Danilović rekao je da nije ukradena nijedna ikona, crkvena relikvija ili bogoslužbena knjiga, pa pretpostavlja da je motiv bio novac.

Paroh blažujski je napomenuo da posljednje tri-četiri godine na ovom hramu nisu zabilježeni incidenti, ali da je pravoslavno groblje Osijek svake godine na meti vandala, ponekad i više puta godišnje.