latinica  ћирилица
14/01/2020 |  14:08 ⇒ 19:26 | Autor: RTRS

Fajnenšel tajms: CIA prve dronove koristila u BiH za osmatranje srpske vojske (FOTO)

Nedavnim ubistvom generala Kasema Sulejmanija, drugog najmoćnijeg čovjeka u Iranu i komandanta elitnih jedinica Iranske revolucionarne garde, označena je prvi put spremnost SAD da svoje najsavremenije vojne dronove upotrijebe protiv najviših zvaničnika drugih država.
Dronovi (foto:Fajnenšel Tajms) -
Dronovi (foto:Fajnenšel Tajms)

Ovakvom odlukom predsjednik SAD Donald Tramp je na jednoj strani zadovoljio interese najkonzervativnih krugova u američkoj i izraelskoj politici, ali je na drugoj za sebe otvorio nove probleme.

Naime, i ovaj put su i sam vrh NATO saveza kao i njegove najvažnije članice, ostali neobaviješteni o takvoj namjeri SAD-a čime su u povećani rizik dovedene njihove trupe koje su stacionirane u Iraku i drugim državama Bliskog Istoka.

Ali svakako najteža posljedica za ovakvu akciju SAD je da su prvi put Šiti i Suniti pokazali znakove jedinstva prema američkoj spoljnoj politici. Ne samo da su stotine hiljada Iračana ispratili posmtrne ostatke generala Sulemanija nego su čak i irački parlament i vlada zatražili da američka vojska što prije napusti teritoriju Iraka.

Ovaj događaj je bio povod za mnoge vojne analitičare i medije da naprave detaljniju analizu upotrebe dronova u vojne svrhe. U tom smislu, i ugledni britanski Fajnenšel tajms donosi tekst u kome navodi da je američka vojska prvi put koristila dronove, ali samo kao sredstvo za osmatranje, u prvom zalivskom ratu 1991. Izveštaj objavljen nakon rata pokazuje da je za sve vrijeme "Pustinjske oluje" makar jedan dron stalno bio u vazduhu i u akciji.

Ono što je od posebnog interesa i u svjetlu nedavno objaljenih podataka iz britanskih nacionalnih arhiva, je podatak da je 1993. godine CIA kupila pet dronova tipa Gnat, prototip koji je razvijan za potrebe Pentagona i njihov budući smrtonosni Predator dron. CIA je kako se navodi, ove dronove koristila u ratu u BiH za praćenje kretanja tenkova i trupa srpske vojske.

Od 2001. američki Pentagon počinje da redovnije koristi pomenuti Predator i procjenjuje se da je samo za vrijeme predsjednika Baraka Obame u Pakistanu, Somaliji i Јemenu izvršeno preko 563 napada što je imalo za posljedicu stradanje i nekoliko stotina civila kao tzv. koleteralne štete.

Tramp nastavlja upotrebu dronova i izvan konvencionalnih bojnih polja. To, naravno, ne posmatra mirno ni Rusija i 2018. njen predsjednik Vladimir Putin objavljuje da razvijaju dron na nuklearni pogon i sa interkontentalnim dometom pod nazivom "Posejdon".

Koje sve domene upotreba dronova može imati, pokazalo se i prošle 2019. godine kada su masovnim napadom dronova i projektila zapaljena i značajnije oštećena neka od glavnih naftnih postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Dok je Saudijska Arabija za taj napad optuživala Iran, vlasti u Teheranu su to poricale.

Izvor: in4s.net