latinica  ћирилица
14/01/2020 |  16:57 ⇒ 16:59 | Autor: SRNA

Stefanović: Povratnici sa ratišta među najvećim prijetnjama

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je danas da je povratak boraca sa stranih ratišta jedna od najvećih potencijalnih prijetnji za Srbiju kada je riječ o terorizmu i ekstremizmu.
Nebojša Stefanović - Foto: SRNA
Nebojša StefanovićFoto: SRNA

Stefanović je podsjetio da je Srbija donijela zakon kojim sankcioniše učešće domaćih državljana u stranim sukobima, što je uticalo na drastično smanjenje broja onih koji idu na strana ratišta.

- Naravno, to je pomoglo i da se osude lica koja su u tome učestvovala - rekao je Stefanović polaznicima Škole nacionalne obrane tokom predavanja o temi "Suprotstavljanje ekstremizmu i terorizmu kao važan segment nacionalne bezbednosti Republike Srbije".

On je naveo da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi 28 punoljetnih državljana Srbije, saopšteno je iz MUP-a.

- Prema našim podacima, devet se vratilo u Evropu, ne samo u našu zemlju, dok je 12 osoba poginulo - rekao je Stefanović i napomenuo da ta statistika ne obuhvata podatke sa Kosova i Metohije, odakle je najviše boraca i otišlo.

Stefanović je rekao da borba protiv organizovanog kriminala i pranja novca predstavlja važan aspekt i u borbi protiv terorizma.

- Nekada je to bilo potpuno razdvojeno, ali danas organizovani kriminal, prije svega trgovina narkoticima, donosi mnogo novca i dio tog novca se koristi i za finansiranje terorizma širom svijeta - ukazao je Stefanović.