latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:44 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Srbija: Sve veća zagađenost vazduha

Beograd i mnogi gradovi Srbije danima imaju neke od najvećih indeksa zagađenosti vazduha, a, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, jaka zagađenost, osim u prijestonici, postoji i u Valjevu, Kosjeriću, Nišu i Boru.
Zagađenje vazduha - Foto: RTRS
Zagađenje vazduhaFoto: RTRS

Novi Beograd je danas poslije podne ušao u ljubičastu zonu - u kategoriji veoma nezdrav, a koncentracija štetnih PM-2,5 čestica bila je rekordna, 202 nanograma po metru kubnom.

Kada je vazduh u kategoriji jako zagađen njegov loš kvalitet utiče na cjelokupno stanovništvo, ne preporučuje se provjetravanje, treba izbjegavati fizičku aktivnost napolju i potrebno je nositi maske.

Najveću štetu nanose PM-10 i PM-2,5 čestice koje ulaze i kroz najmanje disajne puteve i stižu do svih dijelova pluća.

Nasuprot podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd kvalitet vazduha u gradu ocjenjuje kao prihvatljiv. To znači da se ne očekuju negativni efekti po zdravlje zdravih osobe, već samo kod osjetljivih grupa - djece, starih, osoba sa oboljenjima srca i pluća.

Radio-televizija Srbije podsjeća da je zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo postupak kontrole Ministarstva životne sredine jer prekomjerna zagađenost vazduha pogađa veći broj gradova i lokalnih samouprava duži period.

Zatraženi su odgovori na pitanja zašto nisu preduzete mjere uprkos negativnim ocjenama kvaliteta vazduha.