latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:58 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Zenički paroh sa šestoro djece vratio vjeru u opstanak i povratak

Malobrojna srpska zajednica, ali i svi stanovnici Zenice ponosni su na mnogočlanu porodicu sveštenika Marka Maleša koji sa suprugom Stanom ima šestoro djece. Najmlađi imaju tek nekoliko mjeseci, a najstarije dijete 12 godina. Svojim primjerom daju nadu Srbima da mogu i treba da ostanu da žive u tom gradu u FBiH.

Dječja graja odzvanja domom zeničkog paroha. U centru pažnje ukućana su sedmomjesečni Nikola, Marija i Dušica, "trojke" koje su prošle godine preporodile kuću Marka i Stane Maleš.

- Bilo je tu neprospavanih noći, ali sve se stiže, Bogu hvala  - kaže Stana Maleš, majka šestoro djece.

Novogodišnji i Božićni praznici proslavljeni su s osmjesima na licu. Djeca jesu obaveza, ali prije svega sreća i najveće bogatstvo, zato Marko i Stana poručuju mladima da ne oklijevaju sa osnivanjem porodice.

- To jedna neopisiva sreća koja se može desiti, šta drugo reći, nego presrećna sam sa mnogočlanom porodicom - dodaje srećno Stana.

Marko Maleš, starješina hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Zenici, kaže da su ovakve poridice, nažalost rijetkost.

- Velika je stvar imati dosta djece, danas je to jako rijetko na žalost. Ljudi se ne odlučuju da imaju puno djece zbog mnogo razloga - tvrdi Marko Maleš.

Umnožavati porodicu u gradu gdje je od prijeratnih 20. 000 Srba ostalo tek 120 domova sa najviše 600 pravoslavnih, gdje se bilježi tek po jedno vjenčanje i krštenje u odnosu na 40 i više sahrana, ravno je podvigu.

- Mi smo poticaj mladima da vide da mnogočlana porodica je moguća, da je puna kuća. Јsete briga i obaveza, ali hvala Bogu na našem primjeru vide da se može  - dodaje  Marko Maleš, starješina hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Zenici.

Danas srpska porodica ima jedno, eventualno dvoje djece, nerijetko bez ijednog. A bez djece upitna je budućnost naroda. Sveštenička porodica Maleš iz Zenice pokazuje da ima nade za bolje sutra, pa čak i za Srbe u Federaciji koji su svedeni na statističku grešku.