latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:59 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Kustendorf nastavljen novim filmskim projekcijama

Drugog dana filmskog i muzičkog festivla "Kustendrof" publika je vidjela dvije filmske projekcije. Održana je i master radionica italijanskog reditelja Paola Vircija, koji je ujedno i član žirija.

Drugog festivalskog dana atmosfera na Kustendorfu- na projekcijama mnogo studenata koji sa zanimanjem prate djela velikih autora filma, a na radionicama imaju priliku i da im postavljaju pitanja.

- Ovdje sam drugi put. Sve mi se dopada na Kustendorfu - kaže Isidora, studentica iz Kanade.

Svoj film na Kustendrofu predstaviće i ovogodišnji dobitnik nagrade na Venecijanskom festivalu Lav budućnosti za film "You will die at 20".

- Moj film je imao premijeru na filmskom festivalu u Veneciji i vrlo sam sretan i ponosan da sam dobio nagradu Lav budućnosti koju mi je uručio Emir Kusyturica. I tada me pozvao da dođem na Kustendrof jer mu se svidio moj film. Emir Kustirica je jedan od mojih idola iz tinejdžerskih dana - istakao je Amjad Abu el Alal, reditelj iz Dubajia.

Festival je ugostio proslavljene autore, glumce ali i filmske agente.

- Privilegija je biti ovdje. Ovdje sam drugi put, a razlog je što mi se ovdje sve sviđa. Volim festivale koji imaju divno okruženje, a ovaj to ima. Predivno je, Emir je napravio ovo mjesto da izgleda kao filmski set - napominje Bruno Šatolin, agent za filmove.

Festival se zatvara 18. januara dodjelom nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje za najbolja ostvarenja.