latinica  ћирилица
14/01/2020 |  20:06 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu - oaza mira i dobrote

Na 18. kilometru od Višegrada prema Užicu, na granici Srpske i Srbije, smješten je ženski manastir Vaznesenja Gospodnjeg. Osnovan prije 14 godina, primjer je kako ljubav, vjera i nada čine čuda. Mala monaška zajednica, molitveno stvara iscjeljujuće svete ikone i meleme koji krijepe dušu i tijelo.

U Manastiru Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu, život tka od molitve i poslušanja. Јedan od plodova predanog života monahinja su melemi, tinkture i sapuni.

- Kada pravimo ove razne meleme molimo se Gospodu i majci Božijoj da ljudi ozdrave od raznih bolesti - kaže monahinja Isidora.

Od poslušanja izdržavaju manastir. Među njima je i rad u ikonopisačkoj radionici. Molitvom, smirenjem, darovitošću nastaju ikone – "ogedalo Bog i njegovih ugodnika".

- Mi se i držimo trudimo se da izrađujemo oslanjajući se na drevne ikone kao što sveti oci i zahtijevaju - ističe mati Јefimija, igumanija Manastira Vaznesenja Gospodnjeg. 

Od Gruzije do Vardišta svoj put je pronašla i kopija haljine Presvete Bogorodice. Mnogi, željni duševnog smiraja i molitvenog uzrastanja, rado se vraćaju u manastir.

Manastir Vardište za više od decenije stasao je u svjedoka Hristove vjere žive, mjesto je okupljanja i proslavljanja čudesnih iscjeljenja. Sestrinstvo vjeruje da će biti dobrih ljui koji će pomoći završetak njegove izgradnje.