latinica  ћирилица
14/01/2020 |  20:09 | Autor: SRNA

Protekla sedmica bila puna iskušenja za srpske povratnike

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ saopštio je da je protekla sedmica, umjesto da bude puna radosti povodom hrišćanskog praznika Božića, postala sedmica iskušenja za Srbe u FBiH.
Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH - Foto: SRNA
Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiHFoto: SRNA

U saopštenju se dodaje da su proteklih sedam dana bili možda najteži za Srbe u FBiH u proteklih 20 godina, od kako su se vratili kućama.

- Dok smo mi pisali čestitku Srbima za pravoslavni Božić, u to vrijeme Srbima u Bosanskom Petrovcu policajci su pisali kazne jer su se u koloni noseći badnjak nepropisno zaustavili ispred ugostiteljske radnje u Petrovcu - navode iz Odbora.

Iz Odbora podsjećaju da je dvojici dječaka koji su se slikali sa grbovima države Srbije ispisana novčana kazna od po 500 KM, dok su bošnjački portali prenijeli vijest o kokardama i provokacijama Srba.

- Napominjemo da nije riječ o kokardama, dječaci u Petrovcu na kapama nisu nosili nikakve kokarde, već grb države - Republike Srbije, koji je izrastao iz grba Nemanjića. Naziv kokarda je u srpski jezik ušao iz francuskog jezika - dodaje se u saopštenju.

Uz saopštenje Odbora dostavljena je i slika grba koji je nosio jedan od dječaka koji su kažnjeni u Petrovcu.

Iz Odbora napominju da riječ kokarda nikada nije bila pomenuta u bilo kojem dokumentu Srbije, Republike Srpske, niti Kraljevine Јugoslavije.

U saopštenju, koje je potpisao predsjednik Odbora Đorđe Radanović, navodi se da je zbog podnošenja prekršajnih prijava protiv dječaka u Petrovcu koji su nosili grb Srbije, Odbor podnio zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da prekršajno kazni lica koja su postavila zastavu takozvane Armije BiH u bijeljinskom naselju Јanja.

Iz Odbora podsjećaju da je odbornik jedne od stranaka sa sjedištem u Sarajevu snimio video ispred Crkve u srpskom selu Vranjska, kraj Krupe, sa uvredljivim porukama na račun zastave sa ocilima koja je istaknuta na hramu i na račun komšija Srba povratnika.

- Ocilo, u narodu poznatije kao četiri "S", nalazi se u grbu države Srbije. Narod u Visokoj Krajini se uznemirio, više nije siguran ni za ikonu smije li držati na zidu - dodaje se u saopštenju i napominje da je u selu Vranjska ranije živjelo 538, a danas živi 124 Srba.

Iz Odbora navode da su razočarani reportažom na Federalnoj televiziji /FTV/ u emisiji "Mreža" na dan kada Srbi obilježavaju dolazak Nove godine po julijanskom kalendaru, a u kojoj se vrijeđa srpska vjera, ismijava Srpska pravoslavna crkva, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U saopštenju se navodi da će, ukoliko se ne povuku prekršajne prijave protiv dva dječaka koji su u Petrovcu kažnjeni zbog grba države Srbije, Odbor uputiti nove zahtjeve za prekršajno kažnjavanje lica koja su okačila zastave takozvane Armije BiH u Kozarcu, Kozluku, Cerskoj, Srebrenici, selima oko Prijedora, Doboja, Novog Grada.

- U Unsko-sanskom kantonu kažnjavaju povratnike, sirotinju koja jedva preživljava, narod koji je više gladan nego sit, koji ne može ni prebrojati jame i jendeke, gdje su im očevi i djedovi završili - ističu iz Odbora za zaštitu Srba u FBiH.