latinica  ћирилица
14/01/2020 |  20:54 ⇒ 15/01/2020 | 12:08 | Autor: sputniknews.com

Srpski vojnici i borbena vozila spremni za budućnost (FOTO/VIDEO)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović su u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme Nikinci prisustvovali konstrukcionim ispitivanjima modernizovanog borbenog vozila pješadije BVP M-80A i gađanju u noćnim uslovima.
Vojska Srbije (foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Vojska Srbije (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prema riječima ministra Vulina - moderna vojska i moderan vojnik moraju da budu u stanju da izvršavaju sve svoje zadatke i po danu i po noći, bez obzira na vremenske uslove.

- Vojska Srbije radi brojne modernizacije i brojna unapređenja postojeće tehnike, ali i usvaja nove tehnologije i nove sposobnosti, kako bi mogla da odgovori najsloženijim borbenim zadacima. Mogli smo da vidimo da vojnik koji je opremljen termovizijom, vojnik koji je opremljen pojačivačem slike, da borbeno vozilo pješadije koje je opremljeno termovizijskim kamerama i novim topovima, jeste borbeno vozilo budućnosti i oprema koju će nositi vojnik budućnosti. Ovo mora da postane dio svakodnevice naših vojnika, ovakvi nišani, oprema, zaštita i borbena vozila, jer samo tako ćemo moći da se nosimo sa svim izazovima 21. vijeka - naglasio je Vulin.

Istakao je da se vojske razlikuju i po tome koja je u stanju da ratuje 24 časa i po svim vremenskim uslovima, a koja to nije u stanju - neće moći da odbrani ni svoju zemlju ni svoj suverenitet.

- I zato Vojska Srbije i svaki njen pripadnik će morati da budu opremljeni i obučeni i da budu u stanju da odgovore na baš svaki izazov. Mi smo pokazali da smo to već u stanju, dobrim dijelom iz domaće pameti i domaćih inžinjerskih rješenja, a ono što ne možemo da napravimo - kupićemo, ali naš vojnik će imati najsavremeniju i najbolju opremu. Ono što može novcem da se kupi, nije skupo ako će sačuvati život našeg vojnika i ako će sačuvati suverenitet naše Srbije - poručio je Vulin.

Vojska Srbije (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prema riječima pomoćnika ministra za materijalne resurse doktora Nenada Miloradovića — prikazano je gađanje u okviru konstruktorskih ispitivanja optoelektronskog nišanskog osmatračkog sistema na prototipu borbenog vozila pešadije BVP M-80AB1 i, paralelno sa time, pripadnika pješadije koji su opremljeni najnovijom generacijom optoelektronskih nišana, od kojih je deo uveden u Vojsku Srbije prošle godine, a dio je upravo na ispitivanju.

- U prethodnih nekoliko dana, koliko traje ovo konstruktorsko ispitivanje, imali smo različite vremenske prilike, a imali smo i najsloženije moguće uslove kada je riječ o optoelektronskim sredstvima koja smo ovdje testirali - naglasio je Miloradović.

Kako je istakao - sve je to posmatrano odgovarajućim optoelektronskim sistemima, pa je i u najnepovoljnijim uslovima moglo da bude izvršeno opitovanje tih sredstava.

Vojska Srbije (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

- Zadovoljni smo rezultatima, a naravno i da postoji još stvari koje treba da se dorade. Oni uređaji koji su već uvedeni u naoružanje opravdavaju i zadovoljavaju sve što je potrebno, a i uređaji koji su trenutno na opitovanju će, po svemu sudeći, uspješno završiti ispitivanje, nakon čega će se ići na masovnije opremanje pješadijskih jedinica - naglasio je Miloradović.

Kaže da se uskoro očekuje i završetak konstruktorskih ispitivanja i prelazak na završna ispitivanja prototipa borbenog vozila pešadije.

Direktor "Teleoptik-Žiroskopi" Milan Nastić istakao je da je prikaz u Nikincima bila prilika da se posmatra modernizovani BVP, a "Teleoptik-Žiroskopi" je učestvovao u izradi elektronske sprave, kako bi se povećale borbene mogućnosti tog vozila.

Vojska Srbije (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

- Učestvovali smo i sa našim termalnim nišanima "Igl 60" i "Igl 70", a gađanja su uspješno izvedena. Nadamo se da je ovo veliki doprinos za našu Vojsku i veliki podsticaj "Teleoptik-Žiroskopu", što smo imali mogućnost da učestvujemo u opremanju naše vojske i povećanju njene borbene gotovosti - naglasio je Nastić.

Prema riječima komandira Specijalne opitne posade Vojnotehničkog instituta zastavnika Davora Јanjetovića — izvršeno je gađanje iz modernizovanog oklopnog borbenog vozila pješadije sa novom kupolom i nišanskim spravama.

- Nišanska sprava ima termovizijsku kameru koja nam omogućava da u noćnim uslovima uspješno izvedemo gađanja - istakao je Јanjetović i dodao da je uspješno izvedeno gađanje iz mitraljeza PKT 7,62 mm na daljini od 500 metara.

Među pripadnicima Vojske Srbije koji su danas izvršili gađanje iz 5,56 mm bio je i desetar Slađan Banjac iz Druge brigade kopnene vojske.

- Imao sam priliku da izvršim opitno gađanje ciljeva na daljinama od 100, 200 i 300 metara iz automatske puške 5,56 mm koja se pokazala odlično - rekao je Banjac, navodeći da je prilikom gađanja koristio optički nišan SOVA 4 i da je uspješno pogodio sve mete.