latinica  ћирилица
15/01/2020 |  07:09 ⇒ 07:45 | Autor: SRNA

Јedino Srbi imaju potencijal za napredak na Balkanu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su Republika Srpska i Srbija danas najstabilniji dio na Balkanu i da jedino Srbi imaju potencijal za napredak na tom području.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je rekao da je Republika Srpska zagledana u Srbiju i da je on dio te maestralne srpske nacionalne ideje o ujedinjenju Srba.

- Uvjeren sam da će razvoj geopolitičke situacije stvoriti trenutak u kojem će se Republika Srpska pripojiti Srbiji. To je realnost. Samo je važno da tada imamo važne srpske lidere koji će to raditi - naglasio je Dodik.

On je za RTS rekao da ga ne interesuje da li Sarajevu smeta podrška koju Beograd pruža Srpskoj, te naglasio da je ponosan na Srbiju i Srpsku.

Dodik je istakao da uvažava sve ljude u vlasti Srbije, ali da najveći osjećaj za Republiku Srpsku pokazuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da je ponosan na to što su mnogi projekti i objekti za koje je Srbija dala novac u Srpskoj završeni, te dodao da nema opštine u Srpskoj u koju nije nešto uloženo.

Dodik je istakao da donacija Srbije Srebrenici predstavlja najveću pojedničnu pomoć za tu opštinu, u koju se u Federaciji BiH zaklinju, a ništa nisu dali.

Odgovarajući na pitanje o navodnoj zloupotrebi donacije od milion evra Srbije Srebrenici, Dodik je rekao da je uvjeren da toga nema i da je sve čisto i transparentno, ali da ne zatvara mogućnost da nadležni organi Srbije budu dio procjene šta je urađeno.

- Narod u Republici Srpskoj voli Srbiju i zahvalan je Srbiji za svu pomoć koju je pružila. Mi nismo bosanski Srbi. Mi smo Srbi, veoma posvećeni našim vrijednostima - rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje da li podrška Beograda nekada remeti odnose u BiH.

On je naveo da su Srbi u BiH stradalnički narod i da vijekovima traje igra da srpski nacionalni interes bude totalno marginalizovan i sveden na to da ne postoji narod, da ne postoje kolektiviteti, da samo postoje pojedinici.

- A onda je u pojedincima najvažnije ko ima novac - dodaje Dodik.

On je rekao i da podržava Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i sve ljude koji su se ovih dana podigli da brane osnovne vrijednosti.

- Mislim da je bezočno to što je urađeno u Crnoj Gori u vezi sa donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da ne treba tako. Zašto neko misli da ima pravo da nama uzme svetinje, a da mi nemamo pravo da reagujemo? U čemu je tu problem? - kaže Dodik.

Dodik je rekao da mu je najveća želja da za pet-šest godina direktno poveže Srpsku i Srbiju auto-putem Banjaluka-Beograd i da vjeruje da će biti završen i brzi put od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Govoreći o svojoj političkoj karijeri, Dodik je istakao da ne namjerava da se povuče iz politike sve dok bude pobjeđivao na izborima.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da je na posljednjim izborima dobio najveći broj glasova pojedinačno i istakao da se uopšte ne osjeća umorno.

- Sve dok narod daje podršku meni i mojoj partiji, mi ćemo tu biti. Kada izgubimo izbore, ako izgubimo, što se neće desiti sokoro, razmisliću ko će da vodi partiju - rekao je Dodik.