latinica  ћирилица
15/01/2020 |  08:02 | Autor: SRNA

Bileća: Održan koncert povodom Božića i Dana Republike

Udruženje guslara i epskih pjesnika "Vojvoda Vlatko Vuković" iz Bileće organizovalo je tradicionalni program povodom božićnih praznika i Dana Republike Srpske u kome su predstavljeni narodni običaji koji se vezuju za najradosniji hrišćanski praznik Božić.
Bileća: "Udruženje Vojvoda Vlatko Vuković" koncert - Foto: SRNA
Bileća: "Udruženje Vojvoda Vlatko Vuković" koncertFoto: SRNA

Na koncertu su nastupile muška i ženska pjevačka grupa, mlađa ženska pjevačka grupa, narodni guslar Miloš Vukoje i guslar Dragan Daković.

Kroz scenski prikaz hercegovačkog sijela o srpskoj tradiciji i običajima koji se vezuju za najradosniji hrišćanski praznik Božić govorili su članovi Udruženja Radislav Uljarević i Vasilije Delić, kao i Gojko i Božo Vuković.

Predsjednik Udruženja "Vojvoda Vlatko Vuković" iz Bileće Žarko Koprivica rekao je Srni da je program, koji se tradicionalno organizuje za Božić, ove godine prolongiran zbog niza aktivnosti koje je ovo Udruženje imalo u tom periodu.

- Boravili smo u Sečnju gdje smo se pobratimili sa izvornom pjevačkom grupom "Ercegovina" iz ovog grada. Tada je izveden scenski prikaz tradicionalne hercegovačke svadbe sa svim elementima kako je ona nekad izgledala - naveo je Koprivica.

On je podsjetio da je Udruženje, koje godinama baštini narodnu tradiciju i običaje, prije dvadesetak dana nastupilo na hercegovačko-romanijskom sijelu na Јahorini, a u okviru obilježavanja pravoslavne Nove godine nastupili su u Višegradu.

Koprivica je najavio da će se Udruženje u narednom periodu potruditi da dodatno obogati sadržaj i opseg svog djelovanja.