latinica  ћирилица
15/01/2020 |  09:59 ⇒ 09:59 | Autor: B92

Zvezda dočekuje Žalgiris, a Partizan ide kod Trenta

U evrokupovima večeras nastupaju dva najbolja srpska košarkaška tima Crvena zvezda i Partizan.

Zvezda na svom parketu od 19 časova dočekuje litvanskog velikana Žalgiris, u okviru 19. kola Evrolige.

Zvezda je u naletu, a ako večeras savlada Žalgiris u Areni, i u petak Albu, takođe kao domaćin, plasman u TOP 8 biće vrlo realan.

Crveno-bijeli su serijom od četiri pobjede (Olimpijakos, Zenit, Bajern, Asvel) stigli do plej-of pozicije.

Ispred njih je izuzetno važna nedjelja, jer su domaćini u oba susreta koja se igraju u roku od tri dana.

- Moramo da zaboravimo kao osnovno prvu utakmicu koju smo odigrali sa Žalgirisom u Kaunasu. Njihova ekipa se promijenila, igra takođe koja je mnogo bolja. Imaju izvanredog trenera jednog od najboljih u Evropi, prema kome imam maksimalan respekt, on izvlači maksimum iz ove ekipe. U posljednje vrijeme igraju jako dobro, pobijedili su na dvije od tri utakmice, u Madridu bili u utakmici do praktično same završnice. Ekipa Žalgirisa je pravljena za visoke ciljeve, sada se nalaze u dobrom ritmu i ove je za nas gledajući sve okolnosti izuzetno opasna utakmica - rekao je trener Zvezde Dragan Šakota.

Zvezda je nadigrala Žalgirs i u prvom susretu usred Kaunasa 61:59.

Virtus je samleven u Areni, a večeras (19.00) Partizan gostuje Trentu i pobjedom bi stigao vrlo blizu plasmana u četvrtfinale Evrokupa. S obzirom na formu crno-bijelih, oni su favoriti u Italiji.

Nakon što su nadigrali Virtus u Areni (99:81), crno-bijeli idu na noge ekipi Dolomiti iz Trenta u drugom kolu Top 16 faze Evrokupa.

Italijanski tim je nakon 5-5 u prvoj fazi, na startu druge poražen u Istanbulu od Darušafake (73:69).

Trento ima nekoliko interesantnih imena u svom sastavu, a svakako najzvučnije je reprezentativca Alesandra Đentilea, što znači da će posebnu važnu ulogu u ekipi Partizana imati Rašon Tomas.

Ovo će biti treći međusobni susret dva tima u Evrokupu, u prethodnom su obje ekipe ostvarile pobjede na svojim parketima.

- Igramo protiv Trenta koji je u baš dobroj formi. Očekuje nas kompletno drugačija utakmica nego one protiv Cedevita Olimpije i Virtusa gdje smo bili spremni za neke stvari, a sada moramo biti spremni za nešto treće. Adaptacija je ključna za ovu utakmicu. Moramo se adaptirati na jednog igrača koji je u stanju da ubaci 30 poena, a da ne šutira nijednu trojku. To će pomjeriti ravnotežu naše odbrane. Moramo biti oprezni da se ne fokusiramo samo na jednu stvar, a da gubimo druge, jer oni imaju dobre napadačke igrače. To je ključno - rekao je trener Partizana Andrea Trinkijeri.