latinica  ћирилица
15/01/2020 |  10:51 ⇒ 13:35 | Autor: SRNA

U najužoj konkurenciji za NIN-ovu nagradu pet romana

U finale za NIN-ovu nagradu za roman godine ušlo je pet djela, a u ponedjeljak, 20. januara, biće saopšten dobitnik.
Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu - Foto: nezavisne novine
Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagraduFoto: nezavisne novine

U najužoj konkurenciji za nagradu su romani "Mulat albino komarac" Steve Grabovca , "Grozota ili..." Slobodana Tišme, "Јugoslav" Ane Vučković, "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića i "Pas i kontrabas" Saše Ilića, saopšteno je iz NIN-a.

Žiri će, u ponedjeljak, oko podneva, saopštiti ime 66. dobitnika NIN-ove nagrade.

Žiri - Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić /predsjednik/, od deset naslova iz užeg izbora, odabrao je pet romana.

Naslov romana "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića preuzet je iz prvog stiha poznate partizanske pjesme, u kojem dva čovjeka doslovce hodaju po šumama i gorama i bez patetike traže zemlju koja se u pomenutoj pjesmi zove "Naša".

Roman Ane Vučković "Јugoslav" slovi za elegičnu poemu o vremenu koje je junakinja provela sa ocem, a to vrijeme i njihov lični odnos neraskidivo su povezani sa kasnije raskomadanom Јugoslavijom.

Stevo Grabovac u knjizi "Mulat albino komarac" daje svjedočanstvo o jednoj izgubljenoj generaciji, ratnoj apokalipsi, nakon koje dolazi mir koji donosi život bez nade u današnjem distopijskom društvu.

"Pas i kontrabas" Saše Ilića slovi za pripovijest o harizmatičnom liku - čovjeku koji je živio buran život u burnom vremenu, otvarajući i temu preplitanja intime sa duhom vremena.

U konkurenciji je bio 201 roman.

Sponzori NIN-ove nagrade su Sberbank, hotel Moskva, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje su željele da ostanu anonimne kako bi u prvom planu ostali isključivo laureat i ugledno priznanje.