latinica  ћирилица
15/01/2020 |  11:27 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

Banjalučki studenti razvili aplikaciju "Pametni parking" (FOTO)

Banjalučki studenti razvili su aplikaciju "Pametni parking", a danas je počelo testiranje na terenu u javnoj garaži u naselju Aleja Centar.

Autori ove aplikacije su studenti Elektrotehničkog fakulteta Rastko Zeljković i Dragan Ivanović, te Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Danilo Vuković.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji pobijedili su na takmičenju "Mojih pet minuta" i osvojili drugu nagradu u iznosu od 30.000 KM.

Foto: RTRS

Ova aplikacija omogućava da putem interneta ili SMS poruke korisnik u svakom trenutku dobije informaciju da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te detaljnije podatke o parkingu, zonama i cijenama.

Ivanović je pojasnio da putem mobilne aplikacije "Pametni parking" ili veb-sajta koji je već dostupan www.pametniparking.com korisnici u svakom trenutku mogu dobiti tražene informacije.

- Sistem koji smo osmislili probno je instaliran na javnom parkingu i garaži Borik kod sportske dvorane Borik i nakon testne faze besprijekorno funkcioniše i aplikacija i displej za prikaz slobodnih parking-mjesta na samom ulazu u parking i garažu - naveo je Ivanović.

Grad Banjaluka je prihvatio njihovu ideju i podržao testiranje aplikacije, a kompanija Prointer pružila im je finansijsku i logističku pomoć. 

- Danas prisustvujemo promociji nečeg naprednijeg s ciljem da se optimizira korištenje parkinga u gradu tako da građani provode manje vremena u saobraćaju tražeći slobodna parking-mjesta i da imaju informaciju na licu mjesta putem displeja i na veb i mobilnoj aplikaciji. Cilj i namjera je da to proširimo i pokrijemo šire područje grada, da građani prave manje gužve i troše manje vremena u saobraćaju - rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Foto: RTRS

Direktor Prointera, Bojan Vujić, rekao je da je ovoj kompaniji bila čast što je imala priliku da znanja mladih pretvori u konkretan projekat.

- Ovim smo pokazali da imamo domaća znanja i potencijala i da je potrebno da ih identifikujemo, podržimo i pokažemo da možemo napraviti dobar domaći proizvod - istakao je Vujić.

Foto: RTRS

Studenti koji su izradili aplikaciju učestvovali su na domaćim i internacionalnim festivalima inovacija, gdje su osvojili nagrade za ovu aplikaciju i druga inovativna rješenja.