latinica  ћирилица
15/01/2020 |  11:41 ⇒ 15:19 | Autor: RTRS

Humanista iz Bijeljine: Darivao više od 100 litara krvi

Praznici u mnogima od nas probude humanost, ali među nama ima i onih koji svoje humane misije sprovode neprekidno decenijama. Veliki humanista Žiko Todorović iz Bijeljine je onima kojima je najpotrebnije darovao više od 100 litara krvi.

Šezdesettrogodišni Žiko Todorović prvi put je dao krv prije nego što je postao punoljetan, a od tada je svoju humanost dokazao nebrojeno puta pa je, prema evidencijama Crvenog krsta, postao rekorder u Srpskoj kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi. Zvanično je krv davao 246 puta, a nezvanično ni sam ne zna broj.Priznaje da je ponekad krv davao i sa tuđom dokumentacijom, kako bi izbjegao ograničenje da krv može davati najviše jednom u tri mjeseca.

- Nisam ovako bio aktivan do rata, a u ratu sam krenuo i dva tri puta u mjesecu znao dati. Da zna omladina ova, kao što ne zna – da je to radi svog zdravlja da daješ krv, a svaka kap je spasila tuđi život - priča Žiko Todorović.

Iz njegovih vena isteklo je više od 100 litara dragocjene tečnosti, kojom je spaseno na desetine života. Јoš kao vojnik darivao je krv iz vene u venu unesrećenoj ženi, a pamti i put sudbine kojim je spasio život svojoj rodici.

- Došao sam da dam krv, kad sestra sa ginekologije: "Žiko, što si ti došao?" Treba li rekoh bebi, ma ako treba za bebu dvije litre- kad ispade u mene od rodice kćerki dao - prisjeća se Žiko.

Mnogi su mu veoma zahvalni za pomoć, ali nikada nije prihvatio nikakvu nagradu. O Žikinoj humanosti svjedoče i brojne plakete, priznanja i ordenje. Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Zdravlje iz Bijeljine okuplja blizu 900 aktivnih članova , među kojima su i Nikola Šubić, Milan Ćulum i Vujadin Јovanović koji su krv davali više od 100 puta. Ove godine su u pet velikih akcija prikupili 900 doza krvi.

- Pored toga, naši davaoci daruju krv za poznate primaoce i samoinicijativno odlaze na darivanje krvi, a u preko 15 udruženja smo išli u Republici Srpskoj, s tim što mi te doze ne uračunavamo - kaže Vlado Simić, predsjednik DDDK "Zdravlje" Bijeljina.

Ma koliko nauka napredovala, još uvijek nije pronađen način da se krv proizvede izvan ljudskog organizma, ali srećom među nama žive i ovi ljudi velikog srca kojima je nečiji spaseni život najveća nagrada.