latinica  ћирилица
15/01/2020 |  14:13 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Vučić: Bez srpskog prihvatanja nema promjene Dejtona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bez srpskog prihvatanja neće biti promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da Srbija neće dati svoj pristanak ako se o tome ne usaglase sva tri naroda u BiH.
Aleksandar Vučić - Foto: SRNA
Aleksandar VučićFoto: SRNA

Komentarišući izvještaje hrvatskih medija da je u telefonskom razgovoru novoizabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i Turske Redžepa Tajipa Erdogana bilo riječi o reviziji Dejtonskog sporazuma, Vučić je rekao da svako ima pravo da razgovara o različitim temama i da je svaki razgovor ljekovit i dobar, te dodao da nema ništa protiv da oni razgovaraju.

On je podsjetio da je pozicija Srbije - da nema novih rješenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, što znači da i Srbi moraju da budu pitani i da i Srbi moraju da to prihvate, te da bez srpskog prihvatanja neće biti promjene Dejtonskog sporazuma.

Vučić je rekao novinarima u Bečeju da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i da će je teško ubijediti u promjene Dejtonskog sporazuma, dodajući da zna "u kojem smjeru misle da to ide".

- Da se ne lažemo, mnogi koji govore o promjeni Dejtonskog sporazuma misle kako bi te promjene trebalo da idu u smislu smanjenja kompetencija i prerogativa Republike Srpske, a stvaranja, kako to popularno nazivaju, funkcionalne države, u kojoj Srpska kao entitet ne bi imala one nadležnosti koje ima danas - rekao je Vučić.

On je ponovio da je pozicija Srbije jasna i da svi mogu da razgovaraju sa svima.

- To je uvijek u redu i dobro, ali da se mijenja suština Dejtonskog sporazuma, može samo ako se sva tri naroda saglase, što znači ako se i Srbi saglase. Srbija drugačije svoj pristanak na bilo kakvu promjenu Dejtona neće dati - dodao je Vučić.

Hrvatski Nacional je objavio da je u telefonskom razgovoru Milanovića, koji će u februaru preuzeti dužnost predsjednika Hrvatske, s turskim predsjednikom dan nakon izborne pobjede ponovno razmatrana potreba analize Dejtonskog sporazuma koji je potpisan prije 25 godina i njegov uticaj na aktualne događaje u BiH.

Vučić je u Bečeju prisustvovao otvaranju novog pogona kompanije "Knot autofleks jug" koja proizovodi dijelove za auto-prikolice, a koja je danas otvorila novi pogon za toplo cinkovanje, u koji je investirano 7,5 miliona evra i u kojem će biti zaposlena 82 radnika.

Povezane vijesti:

Milanović i Erdogan razgovarali o reviziji Dejtona