latinica  ћирилица
15/01/2020 |  14:43 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Milić: Lani ostvareni najbolji rezultati do sada

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić rekao je da je Fond lani ostvario najbolje rezultate do sada o čemu govore i podaci o redovnom i vanrednom povećanju penzija, trendovi rasta izvornih prihoda i visoke ocjene zadovoljnih korisnika.
Mladen Milić - Foto: RTRS
Mladen MilićFoto: RTRS

Milić je rekao da je, prema odgovarajućim anketama, prosječna ocjena zadovoljstva korisnika prava bila 4,87 od maksimalnih pet.

Osim da su penzije isplaćivane redovno, Milić je rekao novinarima da je Fond PIO Srpske, zaključno s krajem prošle godine, imao oko 267.000 korisnika.

- Od toga izvan Srpske živi oko 51.000 korisnika - rekao je Milić nakon prijema za predstavnike medija povodom završetka poslovne 2019. godine, te novogodišnjih i božićnih praznika.

Milić je rekao da se lani iz doprinosa po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja prikupilo oko 80 odsto sredstava za isplatu penzija, dok je ostalo ili oko 200 miliona KM bilo obezbijeđeno iz budžeta Srpske.

- Zadovoljni smo trendom rasta izvornih prihoda po osnovu doprinosa. Ti prihodi rastu i zahvaljujući pojačanom radu Poreske uprave - rekao je Milić.

On je dodao da su u odnosu na 2018. godinu lani imali 3.572 korisnika više, što je, kako je rekao, godišnji rast od 1,33 odsto.

- Takođe, nastavljeno je unapređenje strukture korisnika prava. Imamo stalni porast procenta korisnika na starosnu penziju koji je dostigao gotovo 58 odsto, a smanjenje procenta korisnika prava na porodičnu i invalidsku penziju - otkrio je Milić.

On je rekao da je nastavljen negativni trend kada je riječ o bolešću uzrokovanim trajnim gubitkom radne sposobnosti usljed, na prvom mjestu, povećanja kancerogenih oboljenja.

Milić je dodao da je nastavljen pozitivan trend kada je riječ o broju zaposlenih u odnosu na broj penzionera, te da je taj odnos krajem prošle godine iznosio oko 1,2.

On je dodao da je budžet Fonda PIO za ovu godinu planiran na nivou od 1,12 milijardi KM, ali da je i dalje nizak procenat korisnika koji u penziju odlaze sa efektivnim stažom u trajanju od 40 godina.

- Taj procenat iznosi oko osam odsto što je jako nisko - naveo je Milić.

On je apelovao da se osiguranici iz Srpske, koji ispunjavaju jedan od uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, po dobijanju obavještenja obrate Fondu.

- To je važno da bi počeli proceduru kompletiranja dokumentacije potrebne za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Naime, procjena je da je optimalan period da se to uradi oko godinu dana - rekao je Milić.