latinica  ћирилица
15/01/2020 |  15:50 | Autor: SRNA

Usvojen niz izvještaja, skinute inicijative poslanika

Na današnjoj sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojeni su izvještaji o radu Savjeta ministara o aktivnostima iz nadležnosti Ministarstva komunikacija i transporta i Regulatorne agencije za komunikacije BiH.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Usvojeni izvještaji odnose se na 2017. i 2018. godinu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Na sjednici je usvojen i izvještaj o radu Komisije za saobraćaj i komunikacije za 2018. godinu, te prijedlog orijentacionog radnog plana Komisije za 2020. godinu, kao i izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2018. godinu.

Komisija je od Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara zatražila mišljenje o inicijativi Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske za usklađivanje Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH sa Direktivom Evropskog parlamenta i Savjeta o vozačkim dozvolama.

Sa dnevnog reda sjednice skinuto je razmatranje principa prijedloga o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije /"P.Z.E.I"/, čiji je predlagač Savjet ministara.

U saopštenju ja navedeno da je sa dnevnog reda sjednice Komisije skinuta i inicijativa poslanika Aide Baručije /Nezavisni blok/, koja je zatražila da Savjet ministara uradi analizu bezbjednosti tehničke opremljenosti na željezničkim stanicama u BiH.

Komisija je sa dnevnog reda skinula i inicijativu poslanika Damira Arnauta /SBB/ kojom se od Ministarstva komunikacija i transporta traži da pripremi i u proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojima bi značajno bile pooštrene sankcije za vozače kod kojih se utvrdi iznad 1.5 promila alkohola u krvi.