latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:42 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Zima bez snijega, temperature iznad prosijeka

Magle i smoga ne bi bilo da ima padavina. Snijeg možemo očekivati za vikend, ali meteorolozi kažu, tek nakratko. Temperature ostaju iznad prosjeka, što pogoduje pojavi virusa. Zbog toga su domovi zdravlja, posljednjih sedmica, prepuni pacijenata sa respiratornim oboljenjima.

Za zdravlje građana najbolje bi bilo da je 15-ak dana u kontinuitetu temperatura tokom cijelog dana ispod nule, smatraju stručnjaci.

Pošto su ove zime temperature iznad prosjeka, brojni građani Srpske žale se na prehladu i oboljenja disajnih organa.

Pulmolozi kažu da je u vazduhu, zbog blage zime, povećana koncentracija otrovnih čestica.

- Kad je jako visoka koncentracija, onda organizam jednostavno ne uspijeva da se izbori. Dobar dio čestica prođe u disajne puteve i onda unutra, nešto što je neprirodno, pravi probleme koji se najprije manifestuju kao sekrecija iz nosa, svrab očiju i kašalj - ističe Branislav Lolić, pedijatar pulmolog.

Blaga zima i topli dani u decembru i januaru, ne pogoduju ni poljoprivredi, zbog pojave glodara.

- Najveća borba sad sa pšenicom je zaštita protiv miševa. Ima veliki broj miševa na poljoprivrednim parcelama, sada treba parcele obići i primijeniti rodenticide - pojašnjava agronom Stanko Tadić.

Posljednje padavine zabilježene su prije više od 20 dana, pa presušuju izvorišta. Zbog toga su česte restrikcije u pojedinim banjalučkim prigradskim naseljima.

- Prostor od Pavlovca prema Gornjoj Piskavici uglavnom se snabdijeva sa Subotice, te zbog nedostatka padavina, ovo izvorište je prepolovljeno, što je jako upozoravajuće, jer ne možemo dopuniti izvorište. Ako problem eskalira, moraćemo slati cisterne na teren - kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Meteorolozi kažu da se od vikenda može očekivati kiša koja će preći u snijeg, i da bi u nedjelju i u višim, i u nižim krajevima moglo biti snijega.

Ipak, veće promijene i hladniju zimu ne očekuju.

- Što se tiče nastavka, neke prognoze u sljedećim mjesecima se bitno ne mijenjaju. Znači prognoze za naredna tri mjeseca kažu da će biti iznad prosjeka što se tiče temperature, a daleko ispod prosjeka što se tiče padavina - rekao je Igor Kovačić iz Republičkog hidro-meteorološkog zavoda Republike Srpske.

Ljekari, zbog ovakvih najava, preporučuju građanima da što više vremena provode u prirodi i na planinama.