latinica  ћирилица
16/01/2020 |  08:42 ⇒ 11:31 | Autor: SRNA

Banjaluka: Podrška SPC i narodu u Crnoj Gori tokom bogojavljenske litije

Sveštenstvo i vjerni narod Eparhije banjalučke predvođeni episkopom banjalučkim Јefremom na bogojavljenjskoj litiji koja će biti održana u nedjelju, 19. januara, u Banjaluci pružiće molitvenu podršku Crkvi i narodu u Crnoj Gori.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Prema planu, centralna proslava Bogojavljenja počeće u Hramu Hrista Spasitelja služenjem svete arhijerejske liturgije u 9.00 časova, najavila je uprava parohije banjalučke.

- U trenutku kada smo po našim domovima i hramovima dočekivali i proslavljali najradosniji praznik Hristovog rođenja i nama nemjerivo važan Dan Republike Srpske, radost je pomućena spornim Zakonom koji degradira Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Pozivamo vjerni narod Eparhije banjalučke da uzme učešća u tradicionalnoj Bogojavljenskoj litiji i da time daju svesrdnu molitvenu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vjernom narodu u Crnoj Gori - navedeno je u saopštenju Eparhije banjalučke.

Svečana litija ispred hrama krenuće ka gradskom mostu Patra kod tvrđave Kastel u 12.00 časova.

Na čelu litije biće natpis sa porukom podrške borbi Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u očuvanju pravoslavnih svetinja koje su ugrožene usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Poslije dolaska litije do mosta Patra uslijediće vodoosveštanje i spuštanje Časnog krsta u rijeku, te takmičenje u plivanju Časni krst.