latinica  ћирилица
16/01/2020 |  11:05 ⇒ 11:18 | Autor: SRNA

Magazinović: Obrazložiti zašto je Božović skinut sa dnevnog reda

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine biH Saša Magazinović zatražio je da se poslanicima obrazloži zašto je sa dnevnog reda skinuto potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava.
Saša Magazinović, predsjednik glavnog odbora SDP-a BiH (foto: N1) -
Saša Magazinović, predsjednik glavnog odbora SDP-a BiH (foto: N1)

Podsjećajući da je SDP bio protiv Božovićevog imenovanja, Magazinović je rekao da javnost treba da čuje zašto je parlamentarna većina skinula sa dnevnog reda ovu tačku, odnosno je li Božović i dalje kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Magazinović je zatražio i odgovor da li je Savjet ministara u tihoj blokadi jer je u mjesec dana održao samo jednu sjednicu.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić stava je da Savjet ministara nije legitiman jer Ustav i zakoni predviđaju da je jedan ministar iz reda ostalih naroda, što sada nije slučaj.

Mektić je predložio i da Predstavnički dom na današnjoj sjednici razmatra Program reformi BiH za period novembar 2019-novembar 2020, odnosno obaveze koje iz ovog dokumenta proističu za parlament.

Kao materijal za ovu tačku dnevnog reda Mektić je dostavio prevod originalne verzije na engleskom jeziku, koju je uradio ovlašteni sudski prevodilac.

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a Snježana Novaković-Bursać zatražila je da u dnevni red bude uvršten prijedlog izmjene odluke o imenovanju članova u komisijama, s obzirom na to da su dva poslanika ove stranke Staša Košarac i Vojin Mitrović imenovani u Savjet ministara, a njih su danas zamijenile Sanja Vulić i Ljubica Mijanović.