latinica  ћирилица
16/01/2020 |  12:58 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Do sada pet opština i gradova u projektu "Spojimo djecu Srpske i KiM"

Projekat Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" za ovu godinu do danas je prihvatilo pet opština i gradova Srpske Han Pijesak, Prnjavor, Prijedor, Trebinje i Gradiška, rekao je predsjednik Odbora Milorad Arlov.
Djeca sa KiM u Prijedoru - Foto: SRNA
Djeca sa KiM u PrijedoruFoto: SRNA

Arlov je podsjetio da je rok prijava za ovaj, deveti po redu projekat, 31. januar kada će znati koliko će lokalnih zajednica ove godine sa svojim osnovnim školama i porodicama ugostiti srpsku djecu sa Kosmeta, a ove godine dolaze i djeca iz socijalno ugroženih porodica.

On je naveo da je dolazak djece u Srpsku predviđen 13. juna.

Centralni doček planiran je u Brčkom, a dan poslije 14. juna biće organizovan doček u Višegradu za djecu sa Kosmeta koji dolaze u juistočne gradove i opštine Srpske.

Arlov je pozvao lokalne zajednice koje to žele da do 31. januara prihvate učešće u ovom velikom projektu.

- Dolazak djece planiran je u dvije grupe. U Brčkom će u subotu, 13. juna, biti organizovan centralni doček gostiju koji će biti smješteni kod vršnjaka u lokalnim zajednicama u sjeverozapadnom dijelu Srpske. Domaćin dočeka je brčansko SPDK Prosvjeta - naveo je Arlov.

Za 14. jun planiran je centralni doček u Andrićgradu učenika i nastavnika koji će boraviti lokalnim zajednicama na jugoistoku Srpske, a domaćin su opštine Višegrad i Han Pijesak.

Arlov je dodao da i ove godine očekuju podršku od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Kao i prethodnih godina djeca kod vršnjaka ostaju sedam dana. U proteklih osam projekata sa Kosmeta u Srpskoj boravilo je više od 4.500 srpskih učenika u pratnji oko 400 prosvjetnih radnika sa KiM - rekao je Arlov.

On je dodao da Odbor nastavlja i humanitarnu akciju pod nazivom "Humanost je plemenita vrlina" za dovršetak izgradnje i opremanje Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici za koji je u 2019. godini do sad obezbijedio i utrošio 105.000 evra. Centar je namijenjen za 144 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju na KiM.