latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:03 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Kojić: Što prije usvojiti revidiranu strategiju

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je potrebno što prije usvojiti revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja predviđa odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija za nesprovođenje strateških ciljeva i mjera.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Ovu strategiju, koja nije usvojena više od godinu dana, potrebno je što prije usvojiti jer bi, kako vrijeme prolazi, predmeti ratnih zločina nad Srbima u BiH mogli ostati neprocesuirani - rekao je Kojić Srni.

On je istakao da je realno očekivati da u naredne tri do četiri godine bude procesuiran najveći broj predmeta ratnih zločina u BiH.

- Nakon tog perioda, jednostavno, biologija čini svoje i biće teško procesuirati počinjene ratne zločine. Veliki broj zločina nad srpskim narodom ostao je neprocesuiran zbog selektivnog rada pravosuđa BiH i nepostojanja odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija za neprocesuiranje zločina nad Srbima - upozorio je Kojić.

On smatra da revidirana strategija predstavlja dobar okvir za zadovoljenje pravde, uspostavljanje jednakosti građana pred zakonom i mogućnosti da svi zločini, ili bar onaj dio koji je moguće procesuirati, budu procesuirani u razumnom vremenskom roku, ističući da tu misli na prioritetne velike predmete neprocesuiranih ratnih zločina nad Srbima.

Kojić je podsjetio da su bivši predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac u nekoliko navrata skidali sa dnevnog reda Savjeta ministara revidiranu strategiju, ne želeći da ona bude usvojena i da pravosudne institucije u BiH krenu sa njenim sprovođenjem.

Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina podržale su vlade Republike Srpske i FBiH, OEBS i međunarodne institucije, kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH, koji je i učestvovao u njenoj izradi.

Revidiranom strategijom bi se prvi put uvela disciplinska odgovornost za tužioce koji predmete ne procesuiraju u roku.

U najnovijem godišnjem izvještaju međunarodne nevladine organizacije "Hjuman rajts voč" navodi se da je BiH ostvarila mali napredak u zaštiti ljudskih prava, te da zabrinjava neusvajanje strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina.