latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:48 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

Božićni prijem u Sarajevu; Vratiti imovinu SPC (FOTO)

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom organizovao je danas u Sarajevu božićni prijem.

Božićnom prijemu prisustvovao je, između ostalih, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je poručio da se mora riješiti pitanje nevraćene imovine Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu.

On je ocijenio da ovaj prijem pokazuje da BiH ima potencijal da uvažava različite vjere, ali da je današnje okupljanje ipak u sjenci činjenice da SPC-u nije vraćena imovina i da objekte milionske vrijednosti u Sarajevu zadržavaju federalne i kantonalne vlasti, koje ništa ne čine da se to pitanje riješi.

- Ovo je po ko zna koji put da se organizuje prijem za Božić, a da se ponavlja ista matrica - da niko ništa nije uradio po tom pitanju. To govori o odnosu Sarajeva prema SPC, koji je katastrofalno loš, koji ne može da pokaže da je ovaj grad multietičan, jer ne uvažava osnovna prava, a to je pravo vjerske zajednice na imovinu - rekao je Dodik.

On je napomenuo da u ovom pogledu ni međunarodna zajednica ništa nije učinila.

- To pokazuje da je to sprega međunarodnog faktora i vlasti u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo da se ta imovina ne vrati - navodi Dodik.

On je dodao da ni pokušaji dogovora na najvišem nivou nisu dali rezultata, podsjetivši da je prije 15 godina na sastanku u Vašingtonu utvrđena obaveza da se to pitanje riješi, ali ni do sada nije riješeno.

- To govori da Sarajevo ne može da ima epitet grada koji uvažava sva prava - rekao je Dodik i poručio da pitanje vraćanja imovine SPC-u mora biti riješeno.

Božićni prijem (Foto: D.S/Klix.ba)

Dodik je na prijemu svim ljudima poželio zdravlje i sreću, kao i društvu u cjelini, istakavši da je Božić vrijeme okupljanja i mirboženja.

On je mitropolitu Hrizostomu zahvalio na organizovanju prijema, dodavši da je na današnji skup došao da svim ljudima prenese pozdrave mira.

- Pravoslavci se okupljaju za vrijeme Božića ne samo da se pozdravljaju, već i mirbože, i zato je pozdrav "Mir Božiji, Hristos se rodi" upućen svim ljudima kao želja za mir, stabilnost i sreću - rekao je Dodik.

Dodik je prethodno u Istočnom Sarajevu razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim, nakon čega su sa mitropolitom Hrizostomom obišli Sabornu crkvu u Sarajevu.

Mitropolit Hrizostom izrazio je uvjerenje da će u ovoj godini biti nadoknađeno sve ono što je u prethodnim propušteno, ukazavši prije svega na pitanje nevraćene imovine Srpske pravoslavne crkve.

On je upozorio da se nevraćanjem oduzete i uzurpirane imovine crkava i vjerskih zajednica u BiH i dalje krše osnovna ljudska i vjerska prava.

- Zgrada Bogoslovije u Sarajevu ne samo da nije vraćena, već se uveliko ekonomski eksploatiše. Hoćemo da vjerujemo da će aktuelno Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH napokon u agendu svojih aktivnosti staviti pitanje donošenja zakona o restituciji - rekao je mitropolit Hrizostom.

On je podsjetio da je zakon o restituciji zajednički pripremljen prije više od 15 godina, ali da se i danas, kako je naveo, čuva zaključan u ladicama birokratije u BiH.

Mitropolit je poručio da se na nepravdi, otimačini i uzurpaciji tuđeg ne može očekivati blagoslov i prosperitet.

- Preduslov svakom miru je dobra volja među ljudima. Želimo i molimo se Bogu da postignemo i imamo dobru volju među nama. Prvo među nama iz crkava i vjerskih zajednica, a potom između svih građana ove zemlje, a posebno onih koji su na demokratski način izabrani da vladaju i predstavljaju građane - rekao je mitropolit Hrizostom.

On je izrazio uvjerenje da je suštinski, a ne formalno, "pomaknut graničnik" između ljudskih i međunacionalnih odnosa u BiH, te da se ide u dobrom pravcu, poručivši da briga za čovjeka, kao najvećeg dobra poslije Boga, treba da bude na prvom mjestu, jer dehumanizovana država postaje gubitnik na svom vlastitom terenu i u svom vlastitom narodu.

Mitropolit Hrizostom je u svom govoru istakao i da je duboko zabrinut lošim demografskim stanjem u zemlji i izuzetno velikim brojem iseljavanja najsposobnijih građana BiH, onih koji bi tek trebali stvrati porodice.

- Sve su ovo posljedice i rezultati dehumanizacije čovjeka i obesmišljavanja života u ovoj zemlji. Apelujem da svi zajedno, i kao društvo i kao vjerske zajednice, učinimo sve što možemo da se nepovoljna slika naše realnosti promijeni - naglasio je Hrizostom.