latinica  ћирилица
16/01/2020 |  15:15 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

Dodik: Potreban dogovor naroda u BiH, bez stranih intervencija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da američki predsjednik Donald Tramp može pomoći BiH na način da se omogući narodima u BiH da se oni dogovore, bez intervencije međunarodnih faktora.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Tramp je nekoliko puta govorio da treba jačati suverenitet država i da se Amerika neće miješati u unutrašnje stvari - rekao je Dodik novinarima, odgovarajući na pitanje da li nakon čestitke koju je dobio od Trampa očekuje novu američku politiku prema BiH.

Dodik je podsjetio da je američka politika u početku bila korektna, sa podrškom Dejtonu i BiH sastavljenoj od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a onda se to izvitoperilo kroz pritiske administracije da se pruži kriminalna podrška visokom predstavniku da mijenja Dejtonski sporazum.

- To nije na čast SAD. Vidimo da, bez obzira na njihove želje da BiH naprave unitarnom zemljom, to nije prošlo kao koncept - rekao je Dodik novinarima na božićnom prijemu koji je upriličio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Dodik je podsjetio da je od izbora za predsjednika podržavao Trampa, dok je u federalnom Sarajevu data podrška Hilari Klinton, poručivši da svi Srbi u Americi koji imaju pravo glasa treba da podrže izbor Trampa i za drugi mandat.

- Vjerujemo da će njegov odnos na uvažavanju prava naroda biti ispoštovan - naglasio je Dodik i dodao da je kao srpski član Predsjedništva BiH od porodice Tramp dobio čestitku na kojoj je potpis Trampa, njegove supruge i sina.

On je napomenuo da je dobio čestitke i od predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ostalih, zahvalivši im za takvo uvažavanje.

Na pitanje zašto u BiH nisu dolazili regionalni lideri i da li će poziv dobiti novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, Dodik je rekao da BiH produkuje više problema nego što može da ih rješi i to je "vjerovatno dosadilo ovim regionalnim liderima".

Dodik smatra da BiH mora više da pokaže na uvažavanju regionalnih pitanja i da sa manje arogancije rješava pitanje kao što je Pelješki most, definisanje granice sa Srbijom i mnoga druga otvorena pitanja.

- U BiH se veoma teško dolazi do rješenja. Mislili smo da je riješen problem Savjeta ministara, a sada vidimo da nije - rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su u BiH dolazili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, a ne zna zašto neki regionalni lideri nisu dolazili.

- Čestitam Milanoviću. Da li će doći u BiH ili ne to je njegova stvar, a ja nemam ništa protiv da dođe - naglasio je Dodik.