latinica  ћирилица
16/01/2020 |  17:06 ⇒ 17:06 | Autor: SRNA

Trebinje: Uspješna turistička godina, više od 100.000 noćenja

U protekloj godini u Trebinju je evidentirano 101.227 registrovanih noćenja, što predstavlja uvećanje za osam odsto u odnosu na 2018. godinu, čime je nastavljeno uvećanje obima turističkog prometa, podaci su gradske Turističke organizacije.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Prema svim parametrima, protekla godina ocijenjena je izuzetno uspješnom, saopšteno je iz Turističke organizacije.

Broj registrovanih noćenja domaćih turista iznosi 30.145 ili 30 odsto od ukupnog broja, a stranih gostiju 71.082 ili 70 odsto.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Srbije sa 15 odsto, zatim Turske 12 odsto, Francuske šest, Kine pet, Grčke četiri i Španije 3,5.

Ukupna iskorištenost smještajnih kapaciteta u protekloj godini, prema prikupljenim podacima, iznosila je 12 odsto, dok je dužina prosječnog boravka bila 1,53 dana.

Trend uvećanja broja registrovanih ležajeva nastavljen je i tokom 2019, tako da Trebinje u ovu godinu ulazi sa više od 2.700 registrovanih smještajnih jedinica.

Gostima je na raspolaganju smještaj u 16 hotela, tri prenoćišta, kao i po dva motela, hostela i vile. Turisti se mogu odlučiti i za prenoćište u kampu ili Đačkom domu, te u više od 90 registrovanih smještajnih objekata u privatnom vlasništvu.

- Proporcionalno uvećanju broja registrovanih noćenja u 2019. godini došlo je i do uvećanja iznosa prikupljene boravišne takse, pa je Turistička organizacija grada Trebinja inkasirala 234.712 KM, što je za oko 55 odsto više nego za 2018 -navode iz ove organizacije.

Kao i prethodnih godina, Trebinje su lani u grupama i individualno posjećivali turisti iz svih dijelova svijeta, a prostorije Turističkog informativnog centra posjetila su 21.373 turista iz 74 zemlje, pri čemu su najveći broj zabilježili gosti iz Njemačke, Srbije, Rusije, Francuske i Švedske.

Tokom protekle godine, na graničnim prelazima u blizini Trebinja /Klobuk, Zupci i Ivanica/ broj evidentiranih ulazaka iznosio je 946.139 lica i veći je za oko šest odsto u odnosu na 2018. godinu, kada je bilo 890.101 lice.

Turisti su najčešće obilazili bogato kulturno istorijsko nasljeđe iz različitih istorijskih perioda: manastire, crkve, spomenike, Stari grad, Muzej Hercegovine, Perovića /Arslanagića/ most, kao i vinske podrume, ali i restorane i konobe u čijoj su ponudi specijaliteti nacionalne kuhinje.

Veliki broj posjeta zabilježen je u sportsko-turističkom kompleku "Grad sunca", koji je i ove godine otvaranjem novih sadržaja različitih namjena znatno doprinio obogaćivanju i proširenju turističke ponude, te ukupnom povećanju broja posjeta i noćenja u Trebinju.

Turizam u Trebinju kontinuirano ide uzlaznom putanjom sa značajnim procentima uvećanja obima turističkog prometa, što ovaj grad čini brzorastućom turističkom destinacijom koja rezultatima u velikoj mjeri doprinosi uvećanju ukupnog turističkog prometa u Republici Srpskoj i BiH.

Iz gradske Turističke organizacije napominju da će i u tekućoj godini realizacijom niza projekata i različitih aktivnosti na promociji Trebinja kao zanimljive turstičke destinacije stvoriti preduslove za dodatno unapređenje i razvoj turizma kako bi se grad na Trebišnjici još bolje pozicionirao na globalnom turističkom tržištu i opravdao epitet prvog proglašenog turističkog mjesta u Republici Srpskoj.