latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:13 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

U UKC Republike Srpske izvedena složena operacija revizije proteze koljena

U Univerzitetsko - kliničkom centru Republijke Srpske izvedena je složena operacija revizije proteze koljena nakon infekcije.

Operaciju je uspješno izveo svjetski i evropski stručnjak iz Slovenije doktor Rihard Trepše, predsjednik Evropskog udruženja za koštano - zglobne infekcije, uz asistenciju ortopeda iz Srpske.

Najveći problem ortopedije su komplikacije i zato je prioritet spriječiti da do njih dođe.

Među najučestalijim, a pri tom i najzahtjevnijim, je infekcija za koju postoji mnogo razloga.

- Komlikacije zavise od umjetnog zgloba, te su one kod koljena najčešće infekcije, a u kuku odvajanje proteze od kosti. Do infekcije najčešće dolazi iz kože pacijenta - pojasnio je dr Trepše.

dr Dejan Ćulibrk, šef Odjeljenja za ortopediju UKC Republike Srpske rekao je da je ta operacija samo vrh ledenog brijega, te da pripreme traju već šest mjedeci.

Iako rijetka infekcija na protezama kuka i koljena stvara velike probleme ortopedima u Srpskoj, ali je klinički centar i dalje ispod svjetskih prosjeka pojave ove patologije.

- Trenutna situacija na ovoj klinici najbolja je u posljednjih 25 godina, od kada sam u UKC-u jer imamo opremu koja nas može samo natjerati da radimo još više i bolje. Radimo na jednoj dosta rijetkoj patologiji, infekciji i problemima sa endoprotezama kuka i koljena koja je samo jedan u nizu događaja koji će se desiti u narednom periodu - pojasnio je načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Republike Srpske Nikola Bojić.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da UKC ima jedan od najboljih zdravstvenih objekata u regionu rađen po svjetskim standardima i najbolju opremu iz oblasti ortopedije.

- Radimo na edukaciji kadra, iako i sada imamo dobre stručnjake iz ortopedije i traumatologije - dodao je Đajić.

Doktor Trepše održaće i predavanje o temi "Usvajanje savremenih protokola za dijagnostiku i tretman koštano-zglobnih infekcija".