latinica  ћирилица
17/01/2020 |  10:57 ⇒ 11:27 | Autor: TANЈUG

Nuđena mi je podjela Makedonije, ali sam je odbio

Lider DUI, albanske vladajuće stranke u Sjevernoj Makedoniji, Ali Ahmeti izjavio je da mu je u prošlosti bila nuđena podjela Makedonije po etničkim linijama, ali da ju je, kako kaže, ekspresno odbio.
Ali Ahmeti (foto:anadolu) -
Ali Ahmeti (foto:anadolu)

Skopski portal Plusinfo piše da je Ahmeti istakao da bi svaka podjela Sjeverne Makedonije bila štetna i za Albance i za Makedonce u toj zemlji.

- Imao sam ponudu lidera veliki političkih stranaka za podjelu Makedonije, ali sam odmah odbio tu ponudu. Јer svaka podjela ove zemlje bi bila štetna. Veoma štetna za Albance, ali i za Makedonce - naglasio je Ahmeti.

Rekao je i da nije moguće dijeliti neke stvari "nožem" i da bi to, da se dogodilo, uticalo na kreiranje novih manjina i u Albaniji i u Makedoniji, "što bi otvorilo nove rane".

- Mi nismo prihvatili podjelu Makedonije. Јa sam i makedonskim političarima rekao da je ova država moja, koliko je i njihova. Želim da imamo naše simbole i jezik i mi smo postigli te ciljeve. Imamo univerzitet, jezik u Sobranju i u institucijama, kao i naše simbole - zaključio je Ahmeti.