latinica  ћирилица
17/01/2020 |  11:19 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Kompanija "Elvako metpro" uspješno posluje na tržištu EU

Kompanija "Elvako metpro" iz Bijeljine nedavno je sertifikovana prema ISO standardima u oblasti varenja ISO 1.090 i ISO 3.834, koji im omogućavaju poslovanje za EU tržište.

Ova firma je nastavila tradiciju dugu više od 40 godina, koju je u oblasti metalske industrije u Semberiji uspostavila nekadašnja fabrika Elvako.

Novi sertifikati u oblasti varenja pokrivaju široku oblast u metalskoj industriji, kontrolu kvaliteta i ispunjavanje zahtjeva koje nameće EU.

- To su standardi koji govore o zavarivanju građevinskih konstrukcija i posuda pod pritiskom - navodi Dušan Štrbac, inžinjer u Kompaniji "Elvako metpro".

Novu godinu su u ovoj kompaniji započeli dobrim vijestima, zadovoljni su poslovanjem i u prethodnoj godini u kojoj su za njemačkog kupca isporučili 80 kontejnera i imaju otvorene projekte za ovu godinu.

- Trenutno se bavimo proizvodnjom multifunkcionalnih kontejnera od 20 stopa - dodao je Štrbac.

Kompanija postoji tri godine, a trenutno imaju 90 zaposlenih. U prošloj godini su osim proizvodnje kontejnera za njemačko tržište isporučili i čeličnu maketu aviona "Erbas 350".

- U njihovom stručnom terminu "vatrogasna lutka" se koristi za vatrogasne vježbe. Predali smo i ponudu za izradu novog aviona, očekujemo taj posao i nadamo se da ćemo imati još uspješniju godinu - rekla je Lana Milošević, menadžer u Kompaniji "Elvako metpro".

Ova firma je nastavila tradiciju dugu više od četiri decenije, koju je u oblasti metalske industrije u Semberiji započela nekadašnja fabrika "Elvako" 1974 godine.