latinica  ћирилица
17/01/2020 |  11:34 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Organizacija Nodas pomaže pokretanje prvog biznisa ženama

Korisnice projekta "Osnaživanje poljoprivrednih, obrtničkih i uslužnih poduzeća pod vođstvom žena u opštinama Konjic, Kladanj i Vlasenica" potpisale su ugovor sa predstavnicima organizacije Nodas u Vlasenici.

Cilj ovog projekta je da se ženama pruži šansa da pokrenu i razviju prvi posao.

Bez obzira na to da li korisnici ovoga projekta žive u gradu ili na selu, pokretanje novog posla, uz značajan grant, omogućiće im bolju ekonomsku situaciju.

- Aplicirali smo za mašinu za pravljenje poklona i balona. To je nešto novo i savremeno da bi naše mušterije obradovali pošto radimo dekoraciju svadbi. Klima uređaj nam je veoma važan zato što cvijeće ljeti zbog visokih temperatura propada i kalira, tako da ćemo sada daleko manje imati otpada - rekla je Cvijeta Lalović, cvjećarka.

Korisnici projekta dobili su grantove u iznosu od 6.000 KM, sa sopstvenim učešćem od oko 15 odsto.

- Danas smo imali priliku da naše korisnice, odnosno nove članice dobiju svu opremu. To su žene koje se bave uslužnim djelatnostima i mi smo kao udruženje postale bogatije za tih devet članica. Nama je bitno za udruženje da je i nas organizacija "Nodas" pomogla, donirali su nam presu za preradu voća i povrća - navela je Desanka Nikolić, Udruženje žena "Podrinje" Vlasenica.

Željko Damljanović, šef Odsjeka za razvoj opštine Vlasenica navodi da su potpisani ugovori sa osam korisnica i Udruženjem žena "Podrinje" koje je takođe jedno od korisnika ovog projekta.

Kako je rekao, oprema je već počela da stiže, i u skorije vrijeme očekuju potpisivanje ugovora sa ostalih 13 korisnika.

Ukupna vrijednost projekta je 850.000 KM za sve tri opštine koje obuhvata ovaj projekat.

Opština Vlasenica u projektu za korisnice iz ove opštine učestvuje sa oko 66.000 KM.