latinica  ћирилица
17/01/2020 |  12:04 ⇒ 15:05 | Autor: RTRS

Dodik i Vučić 29. januara u Drvaru i Mrkonjić Gradu (FOTO/VIDEO)

U Beogradu je održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Vučić-Dodik sastanak Beograd (foto:instagram) -
Vučić-Dodik sastanak Beograd (foto:instagram)

Sastanak Dodika i Vučića održan je u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije.

Vučić je nakon sastanka rekao da je danas sa Dodikom imao dobar razgovor i da je i ovaj sastanak dio redovnih konsultacija. Naveo je da je razgovarano o više tema i najavio dalju finansijsku podršku Republici Srpskoj.

- Veoma sam zadovoljan našom saradnjom, više novca nego ikada smo uložili u Srpsku i zahvalan sam što su /srpski član Predsjedništva BiH Milorad/ Dodik, predsjednica /Republike Srpske Željka/ Cvijanović i /premijer Radovan/ Višković uvijek tražili više za Republiku Srpsku - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da će 29. januara doći u Drvar, gdje će biti otvorena fabrika Јumko.

- 29. januara biću gost /Milorada/ Dodika u Drvaru. Tog dana posjetiću i Republiku Srpsku, odnosno Mrkonjić Grad kako bismo vidjeli šta još možemo da uradimo i kako da pomognemo našem narodu u tom dijelu Srpske - rekao je Vučić.

On je naglasio da je zaključeno da je potreba srpskog naroda, gdje god on živio, očuvanje mira i političke stabilnosti na Balkanu, te da su se  on i Dodik dogovorili da urade sve što je moguće da se to očuva.

Vučić je naveo da je razgovarano i o saradnji Srbije i BiH. Podsjetio je da je izgrađen most Bratunac-Ljubovija, izrazivši zahvalnost Dodiku i predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji za deblokadu graničnog prelaza Bratoljub.

Vučić je naveo da je razgovarano i o situciji u regionu, položaju srpskog naroda i da su podržali zalaganje SPC za očuvanje svetinja u Crnoj Gori.

Dodik je rekao da je i danas potvrđena dobra saradnja sa Srbijom.

- Postoje određeni problemi u vezi sa granicom Srbije i BiH i mi Srbi smo za to da se to pitanje konačno riješi - naveo je Dodik.

On je rekao da je razgovarano i o Drvaru, izrazivši zahvalnost Vučiću za podršku ovoj opštini, kao i za pomoć Srpskoj uopšte.

- Kompanija Јumko u probnom periodu rada zapošljava 70 žena, a plan je da u narednih nekoliko sedmica zapolsi još 30. Ovih dana, u Drvaru je otvorena i poslovnica Komercijalne banke. Smatram da se vrijeme oporavka, prije svega Drvara, mjeri od dolaska pomoći Srbije - naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao zaslugu Srbije za izgradnju auto-puta od Kuzmina do Rače, rekavši da radovi na tom projektu značajno napreduju. Kako je rekao, plan Republike Srpske je gradnja dionice od Doboja do Rače.

- Zahvaljujući Srbiji, u prošloj godini otpočeli smo projekte u svim opštinama Srpske, što podrazumijeva rekonstrukciju škola, vrtića, gradnju infrastrukturne mreže... - naveo je on i zahvalio Srbiji i njenom rukovodstvu, navodeći da će jedan od najvećih vrtića u BiH - vrtić u Brčkom, nositi naziv "Beograd".

Dodik je podsjetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma. Poručio je da bez Republike Srpske nema izmjena Dejtona i da je za srpski narod u BiH prihvatljivo samo vraćanje izvornom tekstu ovog sporazuma.

Kada je riječ o situaciji u Crnoj Gori, srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je u toku udar na Srpsku pravoslavnu crkvu u ovoj zemlji, koji je prethodno izvršen i u Sjevernoj Makedoniji.

 

      View this post on Instagram

"Imali smo dobre razgovore, bilo je više tema na stolu, ključni zaključak je da je nasušna potreba srpskog naroda, ma gde da živi, očuvanje mira i političke stabilnosti na Balkanu. Naš posao je da učinimo sve što je u našoj moći da to očuvamo. Razgovarali smo saradnji Srbije i BiH i o provođenju u delo naših zajedničkih planova. Uskoro ratifikujemo kreditni aranžman koji imamo sa Turskom oko izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo i u potpunosti krećemo u obavljanje radova na deonici Kuzmin-Rača. Srbija gradi most prema Republici Srpskoj i BiH, mi smo spremni da vidimo kako da pomognemo dalje našim partnerima iz Republike Srpske i BiH u izgradnji auto-puta prema Bjeljini. Razgovarali smo o onome što smo obećali građanima opštine Drvar i 29. januara biću gost predsednika Dodika u Drvaru. Kompanija Jumko otvara svoj pogon tekstilne industrije i Komercijalna banka svoju podružnicu i veoma sam im zahvalan na tome."- Predsednik Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jan 17, 2020 at 4:24am PST