latinica  ћирилица
17/01/2020 |  16:36 | Autor: SRNA

Vučurović: Ucjenama sprečavaju pripadnike vojske da učestvuju u litijama

Poslanik Demokratskog fronta /DF/ Јovan Vučurović izjavio je da crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković ucjenama pokušava da spriječi pripadnike Vojske Crne Gore da učestvuju u litijama.
Јovan Vučurović - Nova srpska demokratija  (Foto:volimpodgoricu.me/) -
Јovan Vučurović - Nova srpska demokratija (Foto:volimpodgoricu.me/)

Vučurović kaže da je Bošković danas poslao poruke mržnje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/, sveštenstvu i pravoslavnim vjernicima.

- Time je pokazao da su pozivi na pregovore, koji stižu iz Vlade samo manipulacija režima koji se nalazi u jednoj od najtežih situacija do sada - dodao je Vučurović.

On tvrdi da Bošković šikanira zaposlene u Ministarstvu odbrane i pripadnike Vojske Crne Gore tako što kaznama, prijetnjama i ucjenama danima pokušava da ih spriječi da učestvuju na litijama sa svojim narodom.

Ministar Bošković je ranije danas ocijenio da se protesti u organizaciji Srpske pravoslavne crkve koriste kao negacija crnogorskog državnog bića i identiteta, ali i Crne Gore kao nezavisne države.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra, predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.