latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:25 ⇒ 20:02 | Autor: Večernji list

Preuzimanje polovine otpada iz Krškog 2023. godine – teško ostvarivo

Hrvatska bi za tri godine trebala početi preuzimati svoju polovinu nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, ali to će biti veoma teško ostvarivo.

To je jedan od zaključaka izvještaja Treće revizije Programa razgradnje NEK-a i Treće revizije Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva koji je bio na dnevnom redu jučerašnje sjednice Vlade Republike Hrvatske, prenosi Večernji list.

U izvještaju se navodi da, s obzirom na trenutno stanje razvoja skladišta i odlagališta u Sloveniji i Hrvatskoj, datumi utvrđeni u Međudržavnom ugovoru kao početak nacionalnih programa zbrinjavanja otpada iz Krškog, počevši s preuzimanjem uskladištenog operativnog NSRAO-a za period 2023-2025. godine, predstavljaju teško ostvariv izazov.

Planirano je da Nuklearna elektrana Krško bude ugašena 2043. godine, ali Hrvatska bi svoju polovinu uskladištenog operativnog otpada trebala početi preuzimati 2023. Te bi godine trebalo početi raditi dugoročno skladište tog otpada Čerkezovac u opštini Dvor. Tu bi se NSRAO skladištio sljedećih 40 godina, a zatim prebacio u odlagalište za NSRAO. Lokacija tog odlagališta još nije određena, a njegovo uspostavljanje nije potrebno prije 2051. godine.

U izvještaju je navedena i prva analiza podjele i preuzimanja NSRAO-a iz Krškog. Za hrvatski dio tog otpada navodi se da će se nakon njegova preuzimanja iz Krškog on obraditi i kondicionirati u oblik adekvatan za daljnje postupke u namjenskom postrojenju za zbrinjavanje otpada u trećoj zemlji i naknadno se prevoziti u Hrvatsku. Hrvatska polovina NSRAO-a kondicioniraće se pakovanjem u armirano-betonske kontejnere.

Operativni NSRAO podijeliće se u dvije pošiljke – otpad nastao do 2023. i otpad nastao između 2024. i 2043. godine.

Prva serija kontejnera biće odložena u dugoročno skladište u Čerkezovcu, a zatim u odlagalište koje će se uspostaviti 2051. godine, a u to će odlagalište direktno ići i druga serija kontejnera.

Izvor: Večernji list, Vlada RH