latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:49 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Proizvodni pogoni najveći potencijal Vukosavlja

U Vukosavlju svoju šansu vide kroz male privredne pogone i izgradnju poslovne zone od 27 hektara, sa koje bi transport robe mogao ići koridorom 5c. Ovu opštinu posjetio je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

U Vukosavlju se već otvaraju mali privredni pogoni. Preduzeće MMT zapošljava 12 radnika. Proizvode priključke za poljoprivrednu mehanizaciju. Sve se plasira na njemačko tržište. Cilj je podići proizvodnju i udvostručiti broj zaposlenih.

- Najbitnije nam je da se nam se pomogne oko hale. To nam je bitno. Ovdje smo potpuno limitarni, hala ne odgovara. Da bi proširili kapacitete, moramo proširiti i halu. Hala je u vlasništu opštine Vukosavlje i tu nam je najbitnija pomoć - izjavio je direktor MMT doo iz Vukosavlja Miodrag Danilović.

Zadovoljni su i radnici, i poslom i platom.

- Prijavljeni smo, sve ide kako treba. Zadovoljni smo uslovima. Posla ima, sve što proizvedemo, ide u izvoz - izjavio je majstor u MMT doo Neđo Mrkonjić.

U opštini Vukosavlje ističu da im za realizaciju planova treba pomoć Republike Srpske. Šansa je, kažu, u malim proizvodniom pogonima koji mogu plasirati robu u izvoz, a za to je najvažnija privredna zona i blizina koridora 5c.

- Imamo proizvodne pogone, koji su, za ovako malu lokalnu zajednicu, veliki potencijal jer upravo od tih 20 proizvodnih pogona, više od deset radi isključivo izvoz. Evo ova firma gdje smo danas bili, 100 odsto je izvozno orjentisana - izjavio je načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić.

– To je specifičan prostor na kome bi se mogle oformiti upravo takve poslovne zone koje mogu da budu interesantne, kako domaćim, tako i stranim investitorima - izjavio je ministar privrede i preduzetništa Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Ministar Petričević naglasio je i da će privrednicima biti omogućeno da putem IRB-a koriste kredite sa kamatnom stopom od 2 do 2,8 odsto, što će proizvodnim preduzećima omogućiti da dođu do jefinih obrtnih sredstava.