latinica  ћирилица
17/01/2020 |  19:53 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Rogatica dobila senzornu sobu

Senzorna soba za lica sa poteškoćama u razvoju, koja je danas otvorena u rogatičkom Domu zdravlja, opremljena je po svjetskim standardima i najsavremenija je u BiH. U opremanje je uloženo 57.727 KM, od čega je Vlada Švajcarske putem UNDP projekta integrisanog lokalnog razvoja obezbijedila 43, a opština Rogatica 14.727 hiljada maraka. Partner projekta, rogatičko Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Rastimo srećno".

Petogodišnji Andrija rođen je sa srčanom manom. Četiri puta godišnje odlazio je na terapije u Banjaluku, upravo radi terapija u senzornoj sobi. Višestruka blagodet za Andrijino i zdravlje pedesetak mališana okupljenih u Udruženju "Rastimo srećno", sada im je svakodnevno dostupna.

- Samim tim što ćemo to imati u našoj lokalnoj sredini je veliki uspjeh - izjavio je predsjednik Udruženja "Rastimo srećno" Mile Čebić.

Uz logopedski i najsavremeniji fizijatrijski set opreme, sala za kinezuterapiju, vibro masažni krevet.

- Treći, najvrijedniji dio, senzorna soba, nešto što mislimo da u BiH nema, za sva čula za koja treba da se vrši senzorna integracija. Obezbjedili smo i osigurali prostor i zaposlićemo kadrove koji će raditi - izjavio je direktor Doma zdravlja "Dr Zoran Mitrović" Rogatica Siniša Milješić.

Projekat je predložen kao jedan od prioritetnih u opštini Rogatica.

- nažalost, potrebe i za ovakvom vrstom pomoći su sve veće. Prepoznali smo potrebu i značajno ćemo i dalje ulagati - izjavio je načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić.

- Bitno je uključivati širu zajednicu i građane, a posebno najisključenije grupe. Želim naglasiti ulogu opštine Rogatica, Doma zdravlja i Udruženja "Rastimo srećno" - izjavila je voditeljka projekta Integrisanog lokalnog razvoja u BiH Aida Laković Hošo.

Za djecu su osigurane besplatne usluge stručnog osoblja koje će raditi u senzornoj sobi. U Domu zdravlja zaposliće stručne kadrove, pa se nadaju podršci Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja.