latinica  ћирилица
18/01/2020 |  19:19 ⇒ 19/01/2020 | 09:07 | Autor: RTRS

SNSD: Pojačati investicioni ciklus - biće izdvojena milijarda maraka (FOTO)

Investicioni ciklus u Republici Srpskoj potrebno je pojačati u narednom periodu, a već ove godine biće izdvojena milijarda maraka za nove investicije, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sjednice Izvršnog komiteta ove partije.

Najavljena su i nova ulaganja u opštine u Federaciji, u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, a SNSD će pokušati da dobije i važne pozicije u Federaciji i Livanjskom kantonu, kako bi što bolje štitili interese Srba.

Prioritet svih prioriteta u narednom periodu je izgradnja auto-puta od Doboja do Rače, poručio je Dodik, a prioriteti su i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju, elektrana, modernizacija svih magistralnih puteva i završetak kardio-hirurgije u Banjaluci.

Za sve to, kaže, već u ovoj godini biće izdvojena milijarda maraka, a ukupne investicije u narednom periodu trebalo bi da premaše sedam i po milijardi maraka.

- Sve su to projekti koje ćemo rješavati ove godine, a Republika Srpska ima stabilne račune i zato može da obezbijedi dalji tok investiranja. Očekujemo da ćemo značajan dio putne mreže modernizovati u narednom periodu. Bolje je da izvršimo modernizaciju da bi putevi nekoliko godina mogli biti kvaliteni, a sredstva za njihovo održavanje daleko su niža -  naveo je Dodik.

SNSD - sastanak (Foto: RTRS)

Ulagaće se i u opštine u Federaciji sa većinskim srpskim stanovništvom, istakao je Dodik.

Predstavnike srpskih političkih partija u Federaciji pozvao je na jedinstveno djelovanje i poručio da će SNSD neće oklijevati da se raziđe sa ljudima koji to narušavaju.

- Problem jeste nivo Federacije BiH gdje SNSD u Domu naroda ima četiri delegata, a da bi bio referentan za predlaganje mora ih imati šest. Međutim, pokušaćemo da radimo da SNSD dobije jedno od važnih mjesta - potpredsjednika FBiH ili jedno ministarsko mjesto da bi se moglo pomoći Srbima. Moramo biti jedinstveni - poručio je Dodik.

U Livanjskom kantonu, u kojem živi najveći broj Srba povratnika, SNSD očekuje tri ministarska mjesta, jer su odnedavno brojniji za još jednog poslanika u skupštini kantona, čime je poboljšana i njihova pregovaračka pozicija sa HDZ-om.

- Donedavno smo imali tri poslanika, ali je našem klubu pristupio Aleksandar Štrbac. To će pojačati našu snagu u pregovorima sa HDZ-om, što je značajno za interse našeg naroda. Sigurno je da nam je potrebno političko jedinstvo - rekao je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a i podsjetio da je zahvaljujući Dodiku i Vučiću posebna pažnja posvećena srpskim povratničkim opštinama u FBiH, gdje su realizovani infrastrukturni projekti.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je da će, nakon što je Štrbac prisupio SNSD-u, biti olakšana borba za interese srpskog naroda u FBiH koji mora imati legitimne predstavnike u ovom entitetu.

Dodik je pozdravio i završetak izgradnje pogona "Јumka" u Drvaru, koji će, kako je najavio, otvoriti 29. januara sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podsjetio je da su, u toj opštini, već završeni određeni infrastukturni projekti, koji će, nada se, omogućiti kvalitetniji život mještanima.