latinica  ћирилица
19/01/2020 |  10:47 | Autor: sputniknews.com

Erdogan: Konferencija o Libiji važan korak za rješavanje situacije

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da je konferencija o Libiji u Berlinu važan korak za rješavanje situacije u toj zemlji i rekao da Ankara namjerava da na njoj razmatra i temu sirijskog Idliba.
Redžep Tajip Erdogan (Foto: predsednik.rs) -
Redžep Tajip Erdogan (Foto: predsednik.rs)

- Razgovarao sam sa (predsjednikom Rusije Vladimirom) Putinom u Istanbulu, stvorili smo uslove i osnovu za dalje rješavanje situacije u Libiji. Ova konferencija je važan korak u ovom tom rješavanju i poslije nje čekamo konkretne korake. Druga tema je Idlib. Uprkos primirju, vidimo da se napadi nastavljaju. Vreme je da kažemo "stop" - rekao je Erdogan novinarima prije odlaska u Berlin.

Turski predsjednik dodao je da Ankara nema nacrt konačne izjave konferencije o Libiji i da je rano govoriti o tome, ali je istovremeno izrazio nadu u "pozitivan razvoj" nakon predstojećih razgovora.

- Hajde prvo da održimo konferenciju i pogledamo njene rezultate, a zatim ćemo videti koje korake možemo preduzeti i kasnije o njima raspravljati. Da vidimo kakvi će oni biti. Ali nadam se da će ovo biti pozitivan razvoj - rekao je Erdogan.

U Berlinu se u nedjelju održava konferencija o Libiji na koju su pozvani predstavnici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta, EU, UN i drugi. Predstavnici dviju sukobljenih strana Fajez Saradž i Halifa Haftar izjavili su da će učestvovati na berlinskoj konferenciji.