latinica  ћирилица
19/01/2020 |  11:27 ⇒ 13:28 | Autor: RTRS

Bogojavljenje u Banjaluci - podrška SPC u Crnoj Gori (FOTO)

Vjernici Srpske pravoslavne crkve proslavljaju Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanstva.

Tim povodom, u hramovima širom Srpske služene su svete arhijerejske liturgije, nakon kojih su održane i bogojavljenske litije. Litija u Banjaluci je ove godine posvećena odbrani svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Brojni vjernici su sigli u najveći grad Srpske. Nose ikone i srpske trobojke, te uzvikujući parole.

Litiju je predvodio episkop banjalučki Јefrem, a išla je od do Tvrđave Kastel gdje će oni najhrabriji plivati za Časni krst.

Banjaluka - Bogojavljenje (Foto: RTRS)

Iako se svake godine na Bogojavljenje održava i svečana litija i plivanje za Časni krst, posebnost ovogodišnje jeste to što je ona posvećena borbi i podršci vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji već mjesecima mole za spas imovine SPC-a u toj zemlji nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ovo je prvi put da je eparhija banjalučka na ovaj način poslala podršku pravoslavcima u toj zemlji. Ipak, i prije ovoga, Banjalučani su se okupili krajem decembra kako bi iste poruke poslali. Uoči litije, kao i svake godine do sada, služena je sveta erhierejska liturgija. 

Srpski član Predsjedništa BiH Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović učestvovali su danas u bogojavljenskoj litiji u Banjaluci u kojoj je nekoliko hiljada građana pružilo podršku Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori u borbi za očuvanje svetinja.

U litiji je učestvovao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, kao i i predsjednik gradske Skupštine Zoran Talić.

Zzbog kretanja litije zatvoreno nekoliko banjalučkih ulica u centru grada od Hrama Hrista Spasitelja do gradskog mosta. Blokada ulica traje do 14 časova, a saobraćaj reguliše policija.

Povezane vijesti:

Plivanja za Časni krst širom Srpske (FOTO)

Banjaluka - Bogojavljenje
Foto: RTRS

Banjaluka - Bogojavljenje
Foto: RTRS

Banjaluka - Bogojavljenje
Foto: RTRS

Banjaluka - Bogojavljenje
Foto: RTRS

Banjaluka - Bogojavljenje
Foto: RTRS