latinica  ћирилица
19/01/2020 |  13:21 | Autor: SRNA

Linta: Mitropolit Dedeić osvjedočeni srbomrzac

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta smatra da je mitropolit kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić prilikom gostovanja na televiziji u Hrvatskoj potvrdio da je osvjedočeni srbomrzac, koji otvoreno priziva građanski rat.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je naveo da je Dedeić tokom gostivanja u emisiji "Bujica" zastupao bezočne laži i izmišljotine o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, o "gecocidima nad Bošnjacima u Srebrenici i nad Crnogorcima 1918-1920. godine", kao i o velikom i bliskom prijateljstvu Crne Gore i Hrvatske od srednjeg vijeka.

- Dedeić je tokom gostovanja isticao da su Srbi remetilački faktor na Balkanu, da je Srpska pravoslavna crkva uzurpirala crkvenu imovinu ne samo u Crnoj Gori već i u Hrvatskoj, da je SPC bila instrument posrbljivanja svih pravoslavaca na Balkanu i druge svakakve gluposti - podsjetio je Linta.

Linta je istakao da je Dedeić u toj emisiji zastupao ustašku tezu o potrebi obnove hrvatske pravoslavne crkve, koja je osnovana u genocidnoj NDH i bila je instrument masovnog i nasilnog pokrštavanja srpskog naroda u toj monstruoznoj tvorevini.

- Dedeić je posjetio Ovčaru i položio vijenac stradalim Hrvatima, ali nijednom riječju nije rekao da je prije početka ratnih dejstava u Vukovaru ubijeno više od 120 srpskih civila od ustaških paravojnih formacija na čelu sa Tomislavom Merčepom - naglasio je Linta.

On je naveo da je prava namjera gostovanja Dedeića bila da se brutalno zastraši srpski narod u Crnoj Gori, a krajnji cilj je otimanje imovine SPC, zatiranje svega srpskog i pretvaranje Srba u nacionalne Crnogorce.

Svaki građanin Crne Gore koji se u nacionalnom smislu izjašnjava kao Crnogorac trebalo bi, smatra Linta, da javno osudi Dedeića koji otvoreno i bezumno promoviše žestoko antisrpstvo i priziva građanski rat, saopšteno je iz Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

- U slučaju da se ne primjeni anticivilizacijski zakon o slobodi vjeroispovjesti Dedeić prijeti da će u Crnoj gori izbiti građanski rat što je otvoreni poziv na linč i obračun sa SPC i srpskim narodom u Crnoj Gori - naveo je Linta.