latinica  ћирилица
19/01/2020 |  19:15 ⇒ 20/01/2020 | 08:35 | Autor: RTRS

Banjaluka poslala podršku Srbima u Crnoj Gori

Povodom Bogojavljenja, Svetu arhijerejsku liturgiju u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja služio je episkop banjalučki Јefrem. Potom su se sveštenstvo, vjernici i zvaninici, u prazničnoj litiji, koja je brojala više hiljada građana, idući centralnim gradskim ulicama, uputili do mosta Patre, gdje je episkop Јefrem, sa sveštenstvom, obavio obred osvećenja vode.

Ovogodišnje Bogojavljenske svečanosti protekle su u znaku podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vjerujućem narodu Crne Gore.

Tačno u podne Bogojavljenska litija krenula je ispred hrama Hrista Spasitelja, a nakon molitve na mostu Patre, 33 mladića zaplivali su u hladnom Vrbasu.

Do Časnog Krsta najbrže je doplivao dvadestjednogodišnji David Komljenović iz Banjaluke, student Policijske akademije.

- Počastvovan sam. što sam učestvovao i pobijedio. Prva je godina da učestvujem. Nije bilo teško da prvi doplivam, uprkos velikoj hladnoći - rekao je Komljenović.

Banjaluka je danas pokazala svoje istinsko lice, pokazujući bratsku solidarnost sa Srbima u Crnoj Gori.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednom je ukazao na diskriminatorsku poziciju u koju sporni Zakon stavlja srpski narod u Crnoj Gori.

- Napomenuću samo da je katolička crkva i Islamska zajednica napravile ugovor o tome sa crnogorskom državom i da je jedino nedefinisan status za SPC. Oni pokušavaju da tim Zakonom dovedu u poziciju da se stavi u nejasan status aktivnost same SPC. Zato je to neprihvatljivo - kategoričan je Dodik.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Srpske istakao je da je na Bogojavljenje iskorištena prilika da se podrži SPC, srpski narod u Crnoj Gori za svoju pravednu borbu, a istovremeno obilježi praznik onako kako se to od pravoslavaca i očekuje.

Pitanje statusa Srpske Crkve u Crnoj Gori pitanje je koje se tiče svih Srba, ma gdje oni živjeli. Zbog toga je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ujedinilo sve pravoslavne Srbe.

- Drago mi je da je Banjaluka na vrlo dostojanstven i masovan način poslala i posebnu poruku. Ovo nije bila obična Bogojavljenska litija i plivanje za Krst časni, već i podrška narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori - naveo je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Nenad Stevandić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao je da su svi bili jedinstveni u poruci braći u Crnoj Gori, da to nije tuđa crkva. Kako je naveo, mi smo vjernici iste SPC i ta je imovina i naša, kao i naše braće u Crnoj Gori.

Stevandić je pohvalio sve koji su se okupili, od onih koji su šetali u litiji, služili liturgiju, pa do predstavnika državnog rukovodstva i onih koji su plivali za Časni krst.

Mnoštvo građana Banjaluke, koji su prisustvovali Bogojavljenskoj litiji i plivanju za Krst Časni, jedinstveni su u podršci Srpskoj crkvi i narodu u Crnoj Gori.

Današnja Bogojavljenska litija značajna je po tome što šalje poruku Srbima u Crnoj Gori da smo uz njih u ovom trenutku i svim ostalim, saglasni su.

Ovogodišnjem pobjedniku plivanja za Časni krst, Davidu Komljenoviću, uručen je zlatnik, a srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, darovao ga je sa 3.000 KM.

Povezane vijesti:

Bogojavljenje u Banjaluci - podrška SPC u Crnoj Gori (FOTO)

Radojičić: Dostojanstvena podrška srpskom narodu u Crnoj Gori

Banjaluka podržala Srbe u Crnoj Gori; David Komljenović prvi do Časnog krsta (FOTO)

Banjaluka - Bogojavljenje
Foto: RTRS

Banjaluka - Bogojavljenje
Foto: RTRS

Banjaluka - Bogojavljenje
Foto: RTRS

Banjaluka - Bogojavljenje
Foto: RTRS

Banjaluka - Bogojavljenje
Foto: RTRS