latinica  ћирилица
19/01/2020 |  21:49 ⇒ 20/01/2020 | 07:16 | Autor: B92

Počinje Australijan open – četvorica Srba na terenu

U noći između nedjelje i ponedjeljka počinje Australijan open, a prvog dana na teren će čak četiri srpska tenisera.

Od 1 sat poslije ponoći po srednjeevropskom vremenu počeće prvi Grend slem sezone, Otvoreno prvenstvo Australije.

Gledaoci u Melburnu će prvog dana imati priliku da gledaju po 32 meča u ženskon i u muškoj singl kategoriji, što će biti slučaj i drugog dana, čime će se zaključiti prvo kolo.

Što se srpskih tenisera tiče, prvog dana će na teren čak četvorica – Laslo Đere, Dušan Lajović, Filip Krajinović i Novak Đoković.

 

Australijan open će prvi započeti Laslo Đere, trenutno 40. teniser planete, koji će za protivnika imati Јapanca Јošihita Nišioku od 1.00 na Terenu 15.

Đere i Nišioka se nikada nisu sastali, a zanimljivo je da je Nišioka nedavno imao duel sa Đokovićem na Dejvis kupu u Madridu, gde je poražen sa 2-0.

Najranije od 3 časa na teren će Lajović, koji će imati vrlo težak zadatak protiv Britanca Kajla Edmunda na istom terenu kao i Đere.

Dušanu i Kajlu će ovo biti četvrti okršaj i, ako je suditi po istoriji, Srbinu se ne piše dobro.

U dva duela 2016. (Dejvis kup i Šangaj) pobjede je bilježio Edmund, kao i 2018. u Pekingu. U odigranih osam setova srpski teniser bio je bolji samo jedanput.

Treći Srbin koji će na teren je Filip Krajinović. On svoj duel sa Francuzem Kventinom Alisom igra na Terenu 22, najranije od 4 časa po našem vremenu, poslije dva duela ženskog singla (Badosa-Larson, Kirstea-Stricova).

Halis na Australijan open dolazi kao kvalifikant i trenutno 215. teniser planete, pa se očekuje da Filip dođe do relativno lake pobjede u njihovom prvom međusobnom okršaju.

Organizatori turnira su najbolje ostavili za kraj, pa će na teren posljednji izaći Novak Đoković, koji će zatvoriti večernji dio programa glavnog stadiona "Rod Lejver Arene".

Njegov meč protiv Nijemca Јan-Lenarda Štrufa ne očekuje se da počne prije 10.30 po srednjeevropskom vremenu, po završetku duela između Australijanke Ešli Barti i Ukrajinke Lesje Tsurenko.

Svoj meč prvog kola takođe će odigrati i Rodžer Federer, treći nosilac turnira. On će takođe igrati na "Rod Lejver Areni", protiv Amerikanca Stiva DŽonsona ne prije 4.00.

Stefanos Cicipas potencijalno zanimljiv duel sa Italijanom Salvatoreom Karuzom igra od 9.00 na "Margaret Kort Areni".

Derbi dana vjerovatno će se odigrati na na "1573 Areni", gdje će na teren dva tenisera van forme - Borna Ćorić i Sem Kveri.

Što se dama tiče, pored pomenutog duela prvog nosioca Barti, prvi dan Australijan opena obilježiće i dueli sestara Vilijams.

Serena najranije od 2.30 igra protiv 20 godina mlađe Ruskinje Anastasje Potapove, dok se Venus ne prije 4.0 sastaje sa sunarodnicom, 15-godišnjom Koko Gof.

"Klinka" iz SAD je pobijedila Venus na Vimbldonu prošle godine bez izgubljeng seta, kada je prvi put stupila na najveću pozornicu.

Branioc titule Naomi Osaka, trenutno treća na planeti, igraće jedan od prvih mečeva turnira protiv Čehinje Mari Buzkove.