latinica  ћирилица
20/01/2020 |  08:45 ⇒ 10:07 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej deset godina na tronu SPC

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve 22. januara 2010. godine Njegovo preosveštenstvo episkop niški Irinej izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.
Patrijarh Irinej - Foto: RTRS
Patrijarh IrinejFoto: RTRS

Zvona na Sabornoj crkvi u Beogradu 22. januara 2010. godine oglasila su se u 14.15 časova, označavajući da je izabran 45. patrijarh srpski.

Čin ustoličenja arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i Njegove svetosto patrijarha srpskog Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu, a 3. oktobra i u Pećkoj patrijaršiji.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja, sveštenika i đakona, kao i predstavnika Ruske i Grčke crkve.

Novoizabrani patrijarh Irinej rekao je tada da je na ovu tešku dužnost izabran uz pomoć braće arhijereja sa kojima će zajedno nositi breme i sve probleme.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej /Gavrilović/ rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine. Završio je gimnaziju, a zatim Bogosloviju u Prizrenu i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Po završenom fakultetu odlazi u vojsku, a po povratku postavljen je za suplenta /profesora/ Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora u oktobru 1959. godine u manastiru Rakovica primio je monaški čin od Njegove svetosti patrijarha srpskog Germana, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha. Dok je službovao kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atinu, a 1969. godine postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove svetosti patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog, a godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za episkopa niškog.