latinica  ћирилица
20/01/2020 |  10:19 ⇒ 16:56 | Autor: SRNA

Košarac: Mora se stati u kraj uvozničkim lobijima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košaraca rekao je da je njegov osnovni cilj na poziciji ministra unapređenje i zaštita domaće proizvodnje i konkurentnosti.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Ne mislim da vodim protekcionističku niti ikakvu politiku taksi u 21. vijeku, već samo želim da osiguram da su naši proizvodi u trgovini sa inostranstvom tretirani na isti način na koji mi tretiramo uvozne proizvode - istakao je Košarac.

On je poručio da neće dozvoliti da ikakav uvoznički lobi ojačava privrede drugih zemalja dok se domaća privreda lavovski bori za pozicioniranje na drugim tržištima.

- Mi jesmo i ostaćemo otvoreni za region, samo tako i možemo da rastemo, ali je bitno da se poštujemo i da pružimo podršku domaćoj proizvodnji i uslugama. Sektori koji će mi posebno biti u fokusu su turizam, energetika i poljoprivreda - najavio je Košarac.

Kada je riječ o prioritetima u njegovom radu, Košarac je za Glas Srpske istakao da je na spoljnom planu prioritet završetak pregovora BiH sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, te da se nada da će BiH konačno postati punopravan član.

- Zatim, tu je izuzetno bitno preuzimanje predsjedavanja CEFTA, organizacija nastupa BiH na EXPO 2020, otvaranje predstavništva Spoljnotrgovinske komore BiH u Briselu, kao i različite vrste bilateralnih sporazuma koje bi trebalo potpisati. Na kraju, kao kontakt tačka zaduženi smo i za bilateralno pitanje odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora - naveo je Košarac.

On je naglasio da je njegov stav tu jasan - Hrvatska je susjed i trgovinski partner, te da BiH želi najbolje moguće odnose, ali treba da se vodi dijalog i da se iskoriste svi mehanizmi, ukoliko dijalog ne uspije, da se zaštite interesi ljudi koji žive u tom kraju i generacija koje dolaze.

Košarac je izrazio uvjerenje da će Hrvatska, u duhu dobrosusjedskih odnosa, odustati od ove ideje sama.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta u radu je podrška domaćim proizvođačima.

- Tu ćemo preduzeti set mjera, a već smo krenuli sa nekim od njih. Recimo, Savjet ministara je već opredijelio sredstva za proširenje kapaciteta graničnih prelaza Svilaj i Bratunac kako bi se maksimalno povećala propusna moć i ubrzala trgovina - naglasio je Košarac.

On je najavio da će se u okviru postojećih međunarodnih sporazuma dodatno založiti da se ukinu sve neformalne barijere koje su usporavale ili diskriminatorno na bilo koji način djelovale prema proizvodima domaćeg porijekla uklone.

- Treće, potrebno je usvojiti nove politike za podršku domaćoj proizvodnji, a posebno njenom izvozu - rekao je Košarac.

Na pitanje koje su slabosti u radu ministarstva na čijem je čelu koje treba što prije otkloniti da bi bilo uspješnije, Košarac je odgovorio da na slabosti gleda kao na izazove koje treba prevazići.

- Prvi koji smo već solidno riješili je kapacitet ministarstva da sarađuje sa entitetskim vlastima. Mislim da ovaj saziv Savjeta ministara taj problem neće imati i ja bih se zaista iznenadio da iko pruži otpor saradnji, posebno u oblastima koje su nam nedvosmisleno korisne za privredu - smatra on.

Košarac je rekao da računa na saradnju svih sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa jer bi svako opstruisanje bilo štetno za privredu i građane, kako Republike Srpske, tako i FBiH.