latinica  ћирилица
20/01/2020 |  11:23 ⇒ 18:12 | Autor: SRNA

Trivićeva u Londonu na Svjetskom forumu obrazovanja (FOTO)

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvuje Svjetskom forumu obrazovanja koji se održava od 20. do 22. januara ove godine u Londonu.

Riječ je o ministarskom forumu na kojem se ministri obrazovanja iz cijelog svijeta okupljaju kako bi raspravljali o budućoj praksi u obrazovanju, primjeni tehnologija u nastavi, te nastavnim planovima i programima.

Trivićeva u Londonu na Svjetskom forumu obrazovanja

Ovogodišnji forum pod nazivom "Kako transformisati obrazovanje?" okupio je više od 700 učesnika, među kojima i 130 ministara obrazovanja iz cijelog svijeta.

Prva dva dana foruma odžavaju se ministarske plenarne sesije, u okviru kojih ministri obrazovanja imaju priliku da razmijene iskustva iz raznih oblasti obrazovanja.

- Ovo je prilika da zajedno sa kolegama iz drugih zemalja razmijenimiskustva o budućnosti obrazovanja, kao i da dobijem uvid u primjere dobrih praksi - kako tehnologije i inovacije omogućuju nastavnicima i učenicima napredak u nastavnom procesu - ocijenila je Trivićeva.

Prema njenim riječima, ovakva iskustva su dragocjena za unapređenje obrazovanja u Republici Srpskoj.

- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je preduzelo niz aktivnosti na razvoju obrazovanja koje se odnose, prije svega, na inoviranje nastavnih planova i programa, inoviranje udžbenika i digitalizaciju. Uz opremanje škola informacionim tehnologijama i usavršavanje nastavnika, vjerujem da ćemo ostvariti napredak u nastavnom procesu - istakla je Trivićeva.

Treći dan foruma je posvećen obilasku Međunarodnog sajma novih tehnologija u obrazovanju ("BETT show") koji okuplja više od 800 vodećih kompanija u informacionim tehnologijama.

Ove godine kao izlagači učestvuju i učenici Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika Ana Marija Todorović i Nemanja Rikić, koji će zajedno sa nastavnikom Živanom Nikolićempredstaviti svoj pobjednički projekat na štandu Edukacijske fondacije "Mikrobit".

Ovi učenici su na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, u okviru projekta Britanskog savjeta "Škole za 21. vijek", projektom "Pametna kuća" osvojili prvo mjesto u konkurenciji 13 osnovnih škola u regionu i kao nagradu dobili put na Međunarodni sajam novih tehnologija u obrazovanju u Londonu.