latinica  ћирилица
20/01/2020 |  12:10 ⇒ 12:10 | Autor: RTRS

"Svetosavska nedjelja" u Zvorniku

U Zvorniku će se od 22. januara do 2. februara održati 28. "Svetosavska nedjelja", manifestacija posvećena duhovnom rodonačelniku srpskog roda - Svetom Savi.
Svetosavska nedjelja Zvornik - Foto: RTRS
Svetosavska nedjelja ZvornikFoto: RTRS

Tokom deset dana manifestacije, posjetioci će moći uživati u raznolikom kulturno-umjetničkom programu, naglasila je članica Organizacionog odbora Dragana Milošević.

- Zvornik je jedan od gradova sa najdužom tradicijom proslave "Svetosavske nedjelje" u Srpskoj. Imajući u vidu da ove godine obilježavamo i 610 godina Grada Zvornika, odlučili smo se da ove godine promijenimo koncepciju obilježavanja - poručila je Miloševićeva.

Јednu od najvećih zvorničkih manifestacija, 22. januara od 19 časova, u zvorničkom Domu omladine otvoriće svojim nastupom gradski i školski hor, nakon čega će biti prikazan dokumentarni film "Most nadomak vijeka", posvećen obilježavanju 90 godina od izgradnje mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Iste večeri edukativno predavanje održaće istoričar Nemanja Dević sa Instituta za savremenu istoriju Beograda.

- U "Svetosavskoj nedjelji" kreiramo naša dostignuća, pokazujemo stvaralaštvo naših učenika i sportista i ujedno se sjećamo lika i djela svetitelja i prosvjetitelja Svetog Save" - istakao je predsjednik zvorničke "Prosvjete" - Radoslav Perić.

U četvrtak, 23. januara, biće održano "Duhovno veče", a duhovnom besjedom će manifestaciju upotpuniti otac Serafim, iguman manastira Svete Trojice kod Ljubovije.
24. januara biće održana Svečana akademija, a svoju slavu - Savindan, će 27. januara obilježiti sve škole na području Zvornika.

Tradicionalni "Izbor sportiste grada" biće održan 30. januara, kada će biti dodijeljena priznanja najboljim sportistima, trenerima, klubovima i sportskim radnicima koji su svojim rezultatima i uspjesima obilježili prošlu godinu.

Kao i ranijih godina, "Svetosavska nedjelja" biće završena tradicionalnim Svetosavskim balom koji će biti održan 1. februara. Nastupiće Marija Šestić, zvorničko pjevačko društvo "Izvornik" i umjetnički kvarter "Uvertira". Manifestaciju će organizovati Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", a pokrovitelj je Grad Zvornik.