latinica  ћирилица
20/01/2020 |  14:28 | Autor: SRNA

Odata počast slavnim srpskim vojskovođama

Predstavnici Vlade Srbije i grada Beograda danas su, povodom obilježavanja godišnjica smrti velikih srpskih vojskovođa, položili vijence na spomen-obilježja vojvodama Živojinu Mišiću i Petru Bojoviću, te generalu Pavlu Јurišiću Šturmu.
Počast srpskim vojskovođama - Foto: SRNA
Počast srpskim vojskovođamaFoto: SRNA

Osim pomoćnika gradonačelnika Beograda Andreju Mladenović, počast srpskim vojskovođama odali su i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Antić, predstavnici Vojske Srbije i Saveza udruženja ratnika Srbije 1912–1920.

- Sjećajući se ovih velikana, sećamo se svih ljudi koji su dali život za slobodu naše zemlje - rekao je Mladenović, saopšteno je iz gradske uprave.

On je podsjetio da je njihova uloga posebno važna u Prvom svetskom ratu i oslobodilačkim ratovima prije toga zato što se, kako je rekao, mala država, sa relativno malim brojem stanovnika, suprotstavila velikim silama i odbranila sopstvenu slobodu.

- Njegujući tu tradiciju, podsjećamo se koliko je velika bila cijena srpske slobode kroz istoriju i da smo u obavezi da ne dozvolimo da je bilo šta ugrozi - rekao je Mladenović.

Danas se navršilo 99 godina od smrti slavnog srpskog vojskovođe Živojina Mišića, komandanta srpske vojske prilikom proboja Solunskog fronta u septembru 1918. godine.

Mišić je bio učesnik srpsko-turskih ratova /1876-1878./, kratkotrajnog rata između Srbije i Bugarske 1885. godine, u balkanskim ratovima, u Kumanovskoj bici, zatim u Prvom svjetskom ratu, u Kolubarskoj bici 1914. godine, nakon koje je unaprijeđen u čin vojvode /maršala/.

Pred kraj rata u junu 1918. godine postavljen je za načelnika štaba Vrhovne komande.

Mišić je umro je 20. januara 1921. godine, a uz velike građanske i vojne počasti sahranjen je na beogradskom Novom groblju, gdje mu je otkriven spomenik 3. decembra 1922.

Čuveni srpski general lužičkog porijekla Pavle Јurišić Šturm, koji je za ratne zasluge dobio najveća srpska i svjetska vojna odlikovanja, preminuo je 14. januara 1922. godine.

Šturm je bio jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu i veoma zaslužan za blistave pobjede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici.

Vojvoda Petar Bojović, koji je preminuo 19. januara 1945. godine, po navodima hroničara, uvršten je u red najvećih vojskovođa Prvog svjetskog rata i srpske ratne istorije.

Odlikovan je Ordenom Јugoslovenske krune prvog reda /1930. godine/, Ordenom Karađorđeve zvezde prvog reda /1933. godine/ i francuskim Ordenom Legije časti /1936. godine/, a nosilac je i mnogobrojnih najviših srpskih i savezničkih odlikovanja.