latinica  ћирилица
20/01/2020 |  16:27 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Srpskog vojnika zarobili, pa mu naredili da prikuplja tijela ubijenih Srba

Na suđenju Atifu Dudakoviću i 15 pripadnika 5. korpusa, optuženih za ratni zločin nad Srbima svjedočio je Mile Ribić, kojeg su u jesen 1995. godine, zarobili pripadnici tzv. ARBiH.

Ribić je rekao da je sa ostalim zarobljenicima prikupljao tijela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu i da ih je sahranjivao u zajedničke grobnice.

Svjedok Radojka Kovačević izjavila je da je zbog napada muslimanske vojske, u jesen 1995. bila primorana da napusti rodno selo u okolini Petrovca.

"Oči u oči" u sudnici - srpski vojnik i komandant vojske koja ga je zarobila. Ne bi se to desilo da Ribić nije ostao da pomogne jednoj porodici sa malom djecom jer im se pokvario automobil kojim su bježali. Zatočen je zajedno s njima u Petrovcu, kojim je već ovladao 5. korpus. Nakon 4-5 dana naređeno mu je da prikuplja ubijene Srbe u gradu. Za dan su skupili 11 tijela ubijenih vojnika i civila.

- Prvi leš našli smo u kući kod bolnice, kasnije smo ih nalazili po dvorištima kuća. Naše je bilo da ih umotamo u ćebe, pa bi potom nailazio kamion koji bi ih mehaničkom "rukom" za utovar balvana pokupio i stavljao na kamion - svjedočio je Ribić.

Tijela ubijenih Srba sahranjivana su u zajedničku grobnicu kod motela na izlazu iz Petrovca, ka Bihaću.

- Kod motela je bila iskopana rupa, grobnica. U nju je kamion "ispustio" tijela, a mi smo ih lopatama zatrpavali zemljom - nastavio je Ribić svjedočenje.

I u selu Krnjeuša kod Petrovca, Ribić je svjedočio o brutalnosti 5. korpusa, u zajedničku grobnicu sahranio je osam mlađih muškaraca koji su bili u uniformama Vojske Republike Srpske. Odbrana optuženih nije dozvolila da govori o 135 dana zarobljeništva jer to nije obuhvaćeno optužnicom i to smatra nevažnim.

Istovremeno, ispitivali su ga o njegovoj jedinici, komandirima, ratištima, navodnim napadima na Bihać, što opet nikakve veze nema sa operacijom 5. korpusa tzv. Armije RBiH "Sana 95", kada je iz četiri krajiške opštine etnički očišćeno srpsko stanovništvo.

- Krećemo zato što smo morali da krenemo, zbog muslimana. Svi koji su mogli krenuli su, ko nije mogao ostao je. Moj svekar Nikola je ostao i nikada ga više nismo vidjeli - ispričala je Kovačevićeva.

Optužnica tereti Dudakovića i njemu podređene oficire i vojnike 5. korpusa za sistematski progon i ubistvo više od 300 Srba, uništavanje njihove imovine i paljenje 38 srpskih pravoslavnih crkava. Dio optužnice odnosi se i na ratne zločine nad muslimanima, lojalnim Fikretu Abdiću.