latinica  ћирилица
20/01/2020 |  18:59 ⇒ 19:03 | Autor: SRNA

Svi da se uključe u rješavanje problema odlagališta na Trgovskoj gori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac u razgovoru sa ministrom ekologije i turizma Federacije BiH Editom Đapo o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori istakao je da je neophodno da se svi nivoi vlasti u BiH uključe u rješavanje ovog problema i da zajedno planiraju naredne aktivnosti.
Košarac-Đapo - Foto: SRNA
Košarac-ĐapoFoto: SRNA

Navodeći da je ovo pitanje jedan od ključnih prioriteta Ministarstva, Košarac je istakao da će uložiti maksimalan trud kako bi se u dijalogu sa Hrvatskom došlo do rješenja koje će biti u interesu svih građana BiH.

On je izrazio spremnost da Ministarstvo na čijem je čelu koordiniše politiku drugih nivoa vlasti radi sprečavanja izgradnje spornog odlagališta na samoj granici sa BiH.

Košarac je rekao da će afirmisati partnerski odnos sa nadležnim entitetskim ministarstvima u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

S tim u vezi, on je informisao Đapo da je nedavno o pitanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora razgovarao sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić.

Košarac je najavio da će slične sastanke u narednom periodu održati sa predstavnicima Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost, "Zelenog kluba" koji okuplja poslanike na svim nivoima vlasti u BiH, te načelnicima opština u slivu rijeke Une.

Đapo je rekla da u BiH postoji jedinstven stav o tome da je izgradnja odlagališta za nuklearni otpad neprihvatljiva, te podržala dosadašnje i planirane aktivnosti ministra Košarca o ovom pitanju.

Sagovornici su konstatovali da je, nakon niza sastanaka, potrebno sačiniti kompletnu informaciju koja će biti predstavljena Savjetu ministara.

Razgovarano je i o mogućnosti da u prijedlogu budžeta institucija BiH budu planirana sredstva za formiranje pravnog i ekspertskog tima koji bi zastupao interese BiH u eventualnoj međunarodnoj arbitraži sa Hrvatskom.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktuelnim pitanjima. Između ostalog, Đapo je informisala Košarca o ekološkim dozvolama i ispunjenim standardima kada je riječ o izgradnji Bloka sedam Termoelektrane Tuzla.