latinica  ћирилица
20/01/2020 |  19:18 | Autor: SRNA

Direktna avio-linija Beograd-Priština važna stvar

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je važno potpisivanje pisma o namjerama o uvođenju direktne avio-linije Beograd-Priština sa kompanijom "Lufthanza" i zahvalio američkim zvaničnicima Ričardu Grenelu i Robertu O Brajenu za uloženi trud.
Aerodrom Nikola Tesla (Foto: Aerodrom Nikola Tesla) -
Aerodrom Nikola Tesla (Foto: Aerodrom Nikola Tesla)

- Mi smo uradili najbolje što smo mogli, sa jedne strane da potvrdimo sve ono za šta se zalažemo - slobodan protok robe, kapitala, ljudi i usluga, a sa druge da zaštitimo jedinstvenost teritorije Srbije i pronađemo kompromisno rješenje u kojem niko ne može da nam kaže da smo priznali samoproglašeno Kosovo -  rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Vučić je, uoči zvaničnog otvaranja Svjetskog ekonomskog foruma, povodom kritika političkih protivnika u Srbiji na račun toga što kao operator nije odabrana srpska nacionalna avio-kompanija "Er Srbija", objasnio da to nije bilo moguće, ali ne zato što to Albanci nisu željeli.

On je istakao da Albanci žele "Er Srbiju" više nego bilo koga drugog, zato što bi ta avio-kompanija morala da potpiše sva dokumenta sa prištinskim aerodromom "Adem Јašari" i sa "državom Kosovo".

- Mi bi time priznali da više nije pod našom kontrolom donji vazdušni sloj. Zato smo i tražili i borili se nekoliko meseci, da umešamo Kfor u to, da imamo posrednika, da imamo nekoga drugoga ko je rezolucijom UN predviđen za taj prostor - pojasnio je Vučić.

Predsjednik Srbije je zahvalio američkim zvaničnicima za energiju i predsjedniku SAD Donaldu Trampu za interesovanje, te ocijenio da realizacija neće biti laka ni za Beograd, ni za Albance, ni za Amerikance.

Vučić je istakao da će se sa američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost O Brajenom sresti u Davosu i da će to biti jedan od najvažnijih sastanaka, odmah poslije Trampovog obraćanja učesnicima Foruma, kojem će da prisustvuje.

Delegacija Ministarstva privrede Srbije potpisala je danas, u Berlinu, Pismo o namjerama sa kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio-linije Beograd-Priština.

Govoreći o učešću na Forumu, Vučić je rekao da će to biti prilika da govori o investicionom ambijentu u Srbiji, postignutim rezultatima i najvišoj stopi rasta u Evropi, kao i da se pozovu investitori da nastave da ulažu u Srbiju, ali i da se čuje šta su naredni potezi koje će Srbija morati da preduzme.

- Ovdje uvijek čujete ono što poslije nekoliko godina moramo da provedemo u djelo. Mislim da je za Srbiju uvijek veoma važno da bude prisutna u Davosu i dobro zastupljena - rekao je Vučić.

Upitan o panelu na kojem će sutra učestvovati i predstavnik privremenih prištinskih organa Hašim Tači, Vučić je podsjetio da će na tom panelu biti dvadesetak učesnika i da će se raditi o jednoj od najposjećenijih sesija na Forumu.

- Biće mnogo lidera iz Evrope i svijeta. Tači je i dalje legalni predstavnik privremenih institucija u Prištini. Vidjećemo šta će on da kaže - ja ću da zastupam interese Srbije - rekao je Vučić.

On je istakao da je u Davosu da bi rješavao probleme i da bi predstavio poziciju Srbije na najbolji način.

- Očekujem razmjenu argumenata koja neće biti sasvim jednostavna i laka, ali vjerujem da ćemo u civilizovanom tonu to moći da obavimo. Biće dvadesetak učesnika i jedna od najposjećenijih sesija, svakako, jedna od najvažnijih za jugoistočnu Evropu - najavio je Vučić.