latinica  ћирилица
20/01/2020 |  19:38 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

Može li Srbin na poziciju potpredsjednika FBiH?

Izjava srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika da, ako SDA želi dogovor na dogovor, i SNSD želi poziciju potpredsjednika Federacije, uznemirila je Željka Komšića, lidera DF-a. Od ranije je poznato da je upravo DF-u obećana ova pozicija.

Dodik je jasno ponovio: "SDA, SDP, i DF nisu legitimni predstavnici Srba preostalih u Federaciji". Јedini legitimni predstavnici Srba birani su sa Srpskih lista, u kantonima i u opštinama u kojima još ima Srba.

- Oni blefiraju što se toga tiče. U tom pogledu sasvim je logično da mi imamo potpredsjednika FBiH i da budemo viđeni i da participiramo u samoj Vladi FBiH. Kako će to izgledati, prvo zavisi od toga kako će izgledati formiranje vlade i hoće li doći u ovom mandatu uopšte - kaže Dodik.

Učešće SNSD-a u izvršnoj vlasti Federacije pomrsilo bi Sporazum za djelovanje na BiH i entitetskom nivou, koji su potpisali Izetbegović, Komšić i Radončić. Dan i datum potpisivanja, petak 13. decembar. Komšić je za sada siguran u dogovorene pozicije i između ostalih, za njegov DF rezervisanu funkciju potpredsjednika FBiH.

- Šta ja sve u svom životu želim, pa nikako ne može. I naravno, pomirim se s tim da ne može. Mislim da će tako biti i s gospodinom Miloradom Dodikom. Pomiriće se s tim da ne može! - rekao je Komšić, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Da li SNSD može u vlast Federacije? O tome će sigurno odlučivati politički akteri mnogo snažniji od Komšića. No, u opštinama u tom entitetu, poput Drvara u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, odobravaju namjere SNSD-a.

- Poslanici SNSD-a dolaze i birani su legalno i legitimno iz sredina gdje je pretežno srpsko stanovništvo i birani su srpskim glasovima. Oni su jedini legitimni predstavnici Srba na području FBiH - poručuje Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

Dodik napominje da je njegova politika jasna po tom pitanju.

- Približavamo se broju od šest poslanika koji mogu da budu inicijatori raznih prijedloga, pa i prijedloga za potpredsjednika Federacije BiH i mislim da ćemo u tome uspjeti - poručio je Dodik.

Probošnjačke marionete na pozicijama potpredsjednika i ministara u Vladi Federacije BiH nestanak Srba u tom entitetu nisu ni primjećivali. Drvar, Glamoč, Grahovo i dijelom Bosanski Petrovac jedine su sredine u kojima Srbi još imaju izbornu snagu. Iako su se na proteklim izborima sve srpske stranke ujedinile širom FBiH, i dalje ih nema dovoljno da bi izabrali svoje legitimne predstavnike.